Η αγκαλιά διαρκεί τρία δευτερόλεπτα.

Χρονόμετρο δεν κρατάει κανείς όταν περνάει τα χέρια του τρυφερά σε κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο, αλλά η επιστήμη φροντίζει και γι αυτό! Η αγκαλιά, κατά μέσο όρο, κρατά τρία δευτερόλεπτα.

Το πόρισμα αυτό βρήκε από τα επιστημονικά κιτάπια βρετανών ψυχολόγων έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν βασιζόμενοι στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η τυπική αγκαλιά κρατά όσο περίπου και μια σειρά από πολλές άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες και φυσιολογικές νευρολογικές διαδικασίες (από το κούνημα του χεριού όταν λέμε αντίο, μέχρι τις μουσικές "φράσεις" και τη διάρκεια της χαλαρής αναπνοής), πράγμα που ενισχύει την επιστημονική θεωρία ότι περνάμε τη ζωή μας, χωρίς φυσικά να το συνειδητοποιούμε, αντιλαμβανόμενοι το παρόν (το «τώρα») σε διαδοχικά διαστήματα των τριών δευτερολέπτων.


Η αναπτυξιακή ψυχολόγος Έμες Νάγκι, του πανεπιστημίου του Νταντί, ανέλυσε καρέ-καρέ μια σειρά από τηλεοπτικά βίντεο, από τελικούς 21 Ολυμπιακών αθλημάτων στους αγώνες του 2008, καταγράφοντας εκατοντάδες αγκαλιές ανάμεσα σε αθλητές, συναθλητές και ανταγωνιστές, προπονητές, συγγενείς και φίλους. Ανεξάρτητα από το φύλο και την χώρα προέλευσης του αθλητή, οι αγκαλιές διαρκούσαν κατά μέσο όρο τρία δευτερόλεπτα.

Όπως μάλλον αναμενόταν, οι αθλητές αγκάλιαζαν λίγο περισσότερο τους προπονητές τους σε σχέση με τους συναθλητές τους στην ίδια ομάδα, ενώ αγκάλιαζαν λιγότερο τους ανταγωνιστές τους από άλλη ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου