Γιατί είναι τόσο δύσκολο να σκοτώσουμε μια μύγα;(Video)

Η μύγα είναι ο μεγαλύτερος μολυντής του ανθρώπου. Μεταφέρει απο παντού ακαθαρσίες και ταυτόχρονα είναι πολύ επίμονα ενοχλητικές. Στην προσπάθεια να σκοτώσεις μια μύγα, αυτή σχεδόν πάντα δραπετεύει. Τα εν λόγω έντομα έχουν ένα εξελιγμένο αμυντικό σύστημα που...

τις κάνει να αποφεύγουν τις κινήσεις του εισβολέα. Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους. Με χρήση βίντεο υψηλής ταχύτητας και υψηλής ανάλυσης, οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), διαπίστωσαν ότι τα έντομα έχουν ένα έξυπνο εγκέφαλο που τους επιτρέπει να έχουν έτοιμο σχέδιο διαφυγής εκ των προτέρων. 
Η απάντηση μυστήριο, είναι στο νευρικό σύστημα. Πως όμως ενα τόσο μικρό νευρικό σύστημα , που αποτελείται μόνο από μερικές χιλιάδες νευρώνες μπορεί να έχει μια απάντηση τόσο πολύπλοκη; Αυτό δείχνει την ταχύτητα με την οποία εγκέφαλος της μύγας μπορεί να επεξεργαστεί αισθητηριακές πληροφορίες, μετατρέποντάς αύτες σε μια κατάλληλη απάντηση κινησης.Ετσι αφού τοποθετήσει το σώμα της κατάλληλα μέσα σε 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου είναι έτοιμη να πετάξει απο την στιγμή που αντιληφθεί τον κινδυνο. Στην αρχή δεν κουνάει τα φτερά, αλλά εκτινάσετε με τα πόδια προς την αντίθετη κατεύθυνση της απειλής (βίντεο). Μετά πετά με ενα μοναδικό τρόπο που της εξασφαλίζει 50% περισσότερη δύναμη.
Έχουν στο μυαλό τους ένα σχέδιο πτήσης που βάζουν σε εφαρμογή μόλις αντιληφθούν κίνδυνο. Αυτό έχει σημασία για την επόμενη φορά που θα πάτε να σκοτώσετε μια μύγα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου