Νέα έρευνα για τις επιθανάτιες εμπειρίες.

Οι μυστηριώδεις και αμφιλεγόμενες επιθανάτιες εμπειρίες, που βιώνουν αρκετοί άνθρωποι στο κατώφλι του θανάτου, συχνά αποδίδοντάς τους πνευματικό περιεχόμενο, πιθανώς προκαλούνται από έναν
"χείμαρρο" ηλεκτρικής δραστηριότητας, που λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο λίγο πριν από το θάνατο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η νέα μελέτη του εγκεφάλου, με τη βοήθεια εγκεφαλογράφου, διαπίστωσε μια έντονη δραστηριότητα ηλεκτρικών κυμάτων κατά τις στιγμές πριν από το θάνατο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ξαφνική "έκρηξη" των ηλεκτρικών κυμάτων στον θνήσκοντα εγκέφαλο ίσως αποτελεί την αιτία των επιθανάτιων εμπειριών, κατά τις οποίες, μεταξύ άλλων, οι ασθενείς αναφέρουν ότι έβλεπαν τον εαυτό τους από ψηλά ή βάδιζαν σε ένα τούνελ προς ένα λαμπερό φως. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν μια τέτοια εμπειρία ως θρησκευτικό ή πνευματικό όραμα και ως επιβεβαίωση για την μετά θάνατο ζωή. Όμως οι επιστήμονες συνήθως είναι πιο επιφυλακτικοί, όσον αφορά την ερμηνεία του φαινομένου.

Η νέα έρευνα, υπό τον γιατρό Λακχμίρ Τσάουλα της μονάδας εντατικής θεραπείας του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Palliative Research", σύμφωνα με τους "Τάιμς του Λονδίνου".

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη ηλεκτρική ενέργεια που απελευθερώνεται, καθώς λιγοστεύει το οξυγόνο στον εγκέφαλο, είναι αυτή που μπορεί να προκαλεί τις επιθανάτιες εμπειρίες, αλλά δεν μπορούν να είναι βέβαιοι, όπως παραδέχτηκαν. "Καθώς η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται και τα επίπεδα του οξυγόνου πέφτουν, τα εγκεφαλικά κύτταρα 'πυροδοτούν' μια τελευταία ηλεκτρική διέγερση. Αυτή αρχίζει σε ένα τμήμα του εγκεφάλου και εξαπλώνεται στη συνέχεια σαν χείμαρρος, πράγμα που ίσως προκαλεί στους ανθρώπους έντονες νοητικές εντυπώσεις", ανέφερε ο Τσάουλα.

Η ηλεκτρική δραστηριότητα, λίγο πριν από το θάνατο, μπορεί να διαρκεί από μισό έως τρία λεπτά. Ο Τσάουλα δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει το ίδιο φαινόμενο σε τουλάχιστον 50 περιστατικά.

Πολλοί ασθενείς (σε ποσοστό 15-20%, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες μεταξύ ατόμων που υπέστησαν έμφραγμα και θεωρήθηκαν κλινικά νεκροί) έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται να λούζονται από ένα έντονο φως και να νιώθουν μια βαθειά γαλήνη, καθώς περπατούν μέσα σε ένα τούνελ. Άλλοι λένε ότι είδαν οράματα με τον Ιησού, τον Μωάμεθ ή τον Κρίσνα και μερικοί "πλέουν" στον αέρα πάνω από το χειρουργικό ή όποιο άλλο κρεβάτι τους, παρατηρώντας από κάτω το σώμα τους και όσους το περιτριγυρίζουν.
Οι επιστήμονες αναζητούν μια βιολογική και όχι μια μεταφυσική αιτία σε όλες αυτές τις υποκειμενικές εμπειρίες. Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεθνής επιστημονική έρευνα πάνω στο ζήτημα, με επικεφαλής τον Σαμ Πάρνια, γιατρό στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ιατρικού κέντρου του αμερικανικού πανεπιστημίου Κορνέλ και ερευνητή της ιατρικής σχολής του βρετανικού πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

Ο Πάρνια χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα" την μελέτη του Τσάουλα, αλλά δήλωσε επιφύλαξη για τα συμπεράσματά της, λέγοντας ότι ακόμα δεν υπάρχει απόδειξη πως η ηλεκτρική δραστηριότητα αποτελεί την αιτία των επιθανάτιων εμπειριών. Επειδή οι ασθενείς του Τσάουλα τελικά πέθαναν, όπως είπε ο Πάρνια, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι ένιωσαν λίγο πριν τον θάνατό τους.

Σύμφωνα με τον Πάρνια, "θεωρούμε τον θάνατο ως μια στιγμή, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία που η σύγχρονη ιατρική μπορεί συχνά να αντιστρέψει. Ο θάνατος ξεκινάει όταν η καρδιά σταματά, όμως μπορούμε να παρέμβουμε και να φέρουμε τον άνθρωπο πίσω στη ζωή, μερικές φορές ακόμα και μετά από τρεις έως τέσσερις ώρες, όταν πια οι άνθρωποι είναι πολύ κρύοι. Είναι πιθανό ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι έχουν επιθανάτιες εμπειρίες, αλλά δεν τις θυμούνται μετά". Πάντως όσοι τις θυμούνται, συχνά λένε ότι αυτές οι εμπειρίες άλλαξαν την μετέπειτα ζωή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου