Ανακαλύφθηκε θηλυκός Πτερόσαυρος με το αυγό του.

Ένας απολιθωμένος πτερόσαυρος, που ζούσε πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια, μαζί με το καλά διατηρημένο αυγό του, ανακαλύφθηκε στην Κίνα, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες στους παλαιοντολόγους.

Το αυγό υποδεικνύει ότι το αρχαίο αυτό ιπτάμενο ερπετό ήταν θηλυκό, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αντιληφθούν τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων του πτερόσαυρου για πρώτη φορά. Μία από αυτές τις διαφορές είναι ότι μόνο τα αρσενικά είχαν στο κεφάλι τους πολύχρωμο λοφίο, προκειμένου με αυτό να προσελκύουν ερωτικά τα θηλυκά.
Ο παλαιοντολόγος – βιολόγος, David Unwin του Πανεπιστημίου του Leicester, που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε στο BBC ότι η ανακάλυψη ήταν εκπληκτική: "Αν κάποιος μου έλεγε πριν μερικά χρόνια ότι θα κάναμε μια τέτοια ανακάλυψη, θα γελούσα και θα του έλεγα «ναι, καλά. Ίσως σε μερικά εκατομμύρια χρόνια», καθώς αυτού του είδους τα πράγματα είναι εξαιρετικά σπάνια".
Οι πτερόσαυροι, γνωστοί και ως πτεροδάκτυλοι, ζούσαν στην Μεσοζωική Εποχή, πριν από 65 - 220 εκατομμύρια χρόνια. Παρόλο που ζούσαν μαζί με τους δεινοσαύρους, δεν ανήκουν στο είδος αυτό αλλά στα ιπτάμενα ερπετά.
Το συγκεκριμένο θηλυκό βρέθηκε από τον Junchang Lü και τους συναδέλφους τους στην επαρχία Liaoning της Κίνας. Ανήκει στο γένος Δαρβινόπτερος αλλά ονομάστηκε "Mrs T" (Κυρία Τ) από την ερευνητική ομάδα.
Η κατάσταση του αυγού υποδεικνύει ότι η Mrs T ήταν ετοιμόγεννη, όταν πέθανε. Κατά πάσα πιθανότητα είχε κάποιο ατύχημα, καθώς ο αριστερός της πήχης είναι σπασμένος. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ίσως να έπεσε κατά τη διάρκεια κάποιας καταιγίδας ή ηφαιστειακής έκρηξης και βυθίστηκε σε κάποια λίμνη, όπου διατηρήθηκε στα ιζήματά της.
“Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι έχει αρκετά μεγάλη λεκάνη συγκριτικά με άλλους πτερόσαυρους της οικογένειας, Δαρβινόπτερος”, δήλωσε ο Unwin, επισημαίνοντας ότι αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ήταν έτοιμη να γεννήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου