Παρατηρήθηκε ο μικρότερος εξωπλανήτης.

Ανακαλύφθηκε ο μικρότερος εξωπλανήτης που έχει παρατηρηθεί ποτέ, από γαλλικό τηλεσκόπιο και το μέγεθός του είναι το μισό της Γης, σύμφωνα με άρθρο του BBC που αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα Η Καθημερινή.
Μέχρι σήμερα, ελάχιστοι πλανήτες έχουν εντοπισθεί με μάζα συγκρίσιμη με της Γης, της Αφροδίτης ή του Άρη. Η νέα ανακάλυψη έγινε από το Κορό, ένα παρατηρητήριο σε τροχιά που διαθέτει τηλεσκόπιο διαμέτρου 27 εκατοστών και το οποίο ψάχνει για πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από άλλα άστρα.
Περίπου 330 είναι οι γνωστοί εξωπλανήτες, ενώ οι περισσότεροι είναι αέριοι γίγαντες όπως ο Δίας ή ο Ποσειδώνας. «Για πρώτη φορά, εντοπίσαμε ένα βραχώδη πλανήτη με την έννοια της Γης» σχολίασε ο Μάλκολμ Φρίντλουντ, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος για την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. «Τώρα θα πρέπει να κατανοήσουμε περαιτέρω το αντικείμενο και να συνεχίσουμε την αναζήτηση για μικρούς πλανήτες».
Η διάμετρος του νέου πλανήτη είναι η μισή από αυτή της Γης, ενώ πραγματοποιεί μια πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο του κάθε 20 ώρες. Η θερμοκρασία του αγγίζει τους 1.500 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που αποκλείει την ύπαρξη ζωής.
Οι αστρονόμοι τον εντόπισαν καθώς περνούσε εμπρός από το άστρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται, με τη γνωστή μέθοδο της διέλευσης, κατά την οποία η φωτεινότητα ενός άστρου μεταβάλλεται όταν ένα αντικείμενο περνάει από εμπρός του.

Πηγή:http://www.cosmo.gr/Space/230068.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου