«Θερμός Κρόνος»: ανακαλύφθηκε νέος πλανήτης

Στην ανακάλυψη ενός νέου πλανήτη, ηλικίας 5 δισεκατομμυρίων ετών, με μέγεθος 60 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης προχώρησαν ερευνητές, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο, Tess, της NASA.



Ο τεράστιος πλανήτης, που ονομάστηκε TOI-197.0 και του αποδόθηκε το προσωνύμιο «θερμός Κρόνος» λόγω του μεγέθους και της θερμότητας του, είναι «ένας από τους καλύτερους εξωπλανήτες αυτού του τύπου μέχρι σήμερα», σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ααρχους της Δανίας (η προδημοσίευση εδώ).

Ο πλανήτης αερίου περιστρέφεται πολύ πιο κοντά στο αστέρι του σε σύγκριση με την απόσταση του Κρόνου από τον Ηλιο, κάτι που εξηγεί το πολύ ζεστό κλίμα του. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα έτος του διαρκεί μόλις 14 ημέρες. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο πλανήτης έχει το 1/13 της πυκνότητας της Γης και μάζα 60 φορές μεγαλύτερη.

Οι αστρονόμοι που μελετούν σεισμικά κύματα δήλωσαν ότι είναι σπάνιο να έχουν τέτοιες ακριβείς πληροφορίες για ένα μακρινό πλανήτη, αλλά τα καθαρά σεισμικά κύματα γύρω από το αστέρι τους επιτρέπουν να προσδιορίσουν παράγοντες όπως το μέγεθος, η ηλικία και η μάζα.

Καθώς οι επιστήμονες αρχίζουν να κοσκινίζουν τα δεδομένα που συλλέγει το TESS, οι ερευνητές μαζεύουν πολύτιμες πληροφορίες για άλλα ηλιακά συστήματα.




Πηγή: 1, 2, 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου