Αρχαιολόγοι εντόπισαν έναν θαμμένο «θησαυρό» κάτω από το Ιρακινό Κουρδιστάν. Τα ευρήματα στην περιοχή έριξαν «φως» σε μία χαμένη πόλη που μεσουρανούσε πριν από 4.000 χρόνια.
Οι ανακαλύψεις στην περιοχή εντυπωσίασαν τους ερευνητές, ένας εκ των οποίων έκανε λόγο για «μία μικρή αποκάλυψη».
Δημοσίευμα του Νewsweek αναφέρει πως αρχαιολόγοι μίας γαλλικής αποστολής ερεύνησαν την περιοχή από το 2012 έως το 2018. Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της χώρας σημείωσε πως οι έρευνες ξεκίνησαν πριν από λίγα χρόνια, μετά τον θάνατο του Σαντάμ Χουσεΐν.
Οι έρευνες στην Κουνάρα, όπως ονομάζεται το σημείο, δείχνουν πως μία ακμαία πόλη έστεκε κάποτε στα δυτικά σύνορα της Μεσοποταμίας. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, είχαν αναπτύξει μεθόδους άρδευσης, ενώ εμπορεύονταν προϊόντα, όπως το αλεύρι.
Σύμβολα που παραπέμπουν στην περιοχή της Μεσοποταμίας, η οποία εκτεινόταν από τη νοτιοανατολική άκρη της σύγχρονης Τουρκίας μέχρι τον Περσικό Κόλπο, εντοπίστηκαν από τους αρχαιολόγους σε πέτρινες πλάκες.
Όπως όλα δείχνουν, η πόλη συνόρευε με την πρώτη αυτοκρατορία της Μεσοποταμίας.
Η ερευνήτρια Aline Tenu, που συμμετείχε στις έρευνες, τόνισε πως οι κάτοικοι ήταν αρκετά εύποροι για να αγοράζουν βέλη φτιαγμένα από σπάνια υλικά. Αγγεία που βρέθηκαν στις ανασκαφές αποδεικνύουν το ίδιο. Η θέση της πόλης, μεταξύ του ιρανικού βασιλείου και της Μεσοποταμίας, θεωρείται αρκετά προσοδοφόρα.
Οι κάτοικοι, όπως φαίνεται από τις επιγραφές στις πλάκες, χρησιμοποιούσαν διαφορετικές γραφές. Ο Phillipe Clancier, ειδικός στη σφηνοειδή γραφή και μέλος της ομάδας του CNRS χαρακτήρισε την πόλη «μία μικρή αποκάλυψη».
Οι πλάκες ίσως ρίξουν φως και στην πολιτική δυναμική που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στην πόλη και τους ισχυρούς γείτονές της. Ορισμένες λέξεις αποκαλύπτουν πως οι κάτοικοι είχαν υιοθετήσει ίδια μοντέλα διοίκησης με εκείνους.
Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν ακόμη το όνομα της πόλης αλλά η Tenu τονίζει πως θα συνεχίσουν την έρευνα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου