Η «Κιβωτός των Σπόρων» κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή (video)

Η «Κιβωτός των Σπόρων» βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα του Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας και κατασκευάστηκε με την ελπίδα ότι σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής, οι πολύτιμοι σπόροι απ′ όλο τον κόσμο που βρίσκονται στο εσωτερικό της θα καταφέρουν να διασωθούν. 




Όπως, όμως, προειδοποιούν οι επιστήμονες, η Κιβωτός μπορεί να μην καταφέρει να διασωθεί από την κλιματική αλλαγή. Οι θερμοκρασίες στο Νορβηγικό αρχιπέλαγος μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 10 βαθμούς Κελσίου πριν το τέλος του αιώνα, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πλημμύρες, κατολισθήσεις και χιονοστιβάδες στην περιοχή. 

Σύμφωνα με την έρευνα της Ινγκερ Χάνσεν-Μπάουερ, του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου  της Νορβηγίας, το κλίμα στην πρωτεύουσα του Σβάλμπαρντ θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλο μέρος της Γης.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία στο Λονγκιμπέρμπιεν το 1900 ήταν -7,8 βαθμοί Κελσίου. Από τότε έχει ανέβει 3,7 βαθμούς - τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του ενός βαθμού Κελσίου. 

Εκτός από την άνοδο της θερμοκρασίας, το Σβάλμπαρντ μπορεί να αντιμετωπίσει αύξηση από 45% έως 65% στις βροχοπτώσεις μέχρι το 2100. 



Η Κιβωτός των Σπόρων άνοιξε έξω από το Λονγκιμπέρμπιεν το 2008 και περιέχει περισσότερα από 900.000 είδη σπόρων από όλα τα σημεία της Γης. Για τη διαφύλαξη των φυτών του πλανήτη, προκειμένου αυτός να διατηρηθεί ζωντανός σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής. Το Global Seed Vault, όμως, βρίσκεται και αυτό αντιμέτωπο με τις αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, αφού δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο.



Μπορεί το καταφύγιο να είναι χτισμένο σε μία κατά τα άλλα ιδανική τοποθεσία, αφού η περιοχή δεν κινδυνεύει από ηφαίστεια, σεισμούς ή άλλους εξωγενείς παράγοντες, ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η Κιβωτός μπορεί να μην καταφέρει να διασωθεί από την κλιματική αλλαγή.



Ήδη τον Μάιο του 2017, οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν στη Βόρεια Νορβηγία έκαναν τους πάγους να λιώσουν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα το Global Seed Vault να πλημμυρίσει.

Το νερό μπήκε στη σήραγγα της εισόδου του καταφυγίου κι αμέσως μετατράπηκε σε πάγο, είχε τονίσει τότε στον Guardian στέλεχος της νορβηγικής κυβέρνησης. Παρότι οι σπόροι έμειναν ασφαλείς, καθώς το νερό παρέμεινε στην είσοδο, το περιστατικό ένεγειρε ερωτήματα για τη μελλοντική ασφάλεια του καταφυγίου.



Πηγές: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου