NASA: φωτογραφίες του μετεωρίτη που εξερράγη πάνω από την Βερίγγεια Θάλασσα

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες ενός μετεωρίτη που εξερράγη πάνω από τη Βερίγγεια Θάλασσα στις 18 Δεκεμβρίου, χωρίς να τον δει και να τον αντιληφθεί κανείς.




Η έκρηξη απελευθέρωσε δεκαπλάσια ενέργεια από ό,τι η ατομική βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα, όπως αποκάλυψαν οι επιστήμονες. Η πύρινη μπάλα «έσκισε» τον ουρανό πάνω από τη χερσόνησο Καμτσάτκα, απελευθερώνοντας ενέργεια ίση με 173 κιλοτόνους ΤΝΤ. 

Οι φωτογραφίες τραβήχθηκαν από έναν δορυφόρο της NASA λίγα λεπτά μετά την είσοδο του μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα της Γης και τη διάλυσή του. Διακρίνεται πολύ καθαρά η σκιά του στα σύννεφα από κάτω καθώς και ένα πορτοκαλόχρωμο νέφος: πρόκειται για τα σωματίδια που φλέγονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα οποία αφήνει πίσω της η φλεγόμενη σφαίρα.

Ένα από τα όργανα του δορυφόρου Tera τράβηξε την πρώτη φωτογραφία στις 23.50 GMT της 18ης Δεκεμβρίου. Οι πέντε από τις εννέα κάμερες ενός άλλου οργάνου, στον ίδιο δορυφόρο, τράβηξαν άλλες πέντε φωτογραφίες στις 23.55. Η NASA τις ένωσε σε ένα κινούμενο gif.



Η έκρηξη του μετεωρίτη αυτού ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί μετά από εκείνη στο Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, το 2013, όταν τραυματίστηκαν περίπου 1000 άνθρωποι, κυρίως από σπασμένα τζάμια. Αυτή τη φορά, ο μετεωρίτης διαλύθηκε πάνω από τη θάλασσα, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις ρωσικές ακτές.

Η NASA έλαβε πληροφορίες για την έκρηξη από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, καθώς οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι ανίχνευσαν ορατό και υπέρυθρο φως από την πύρινη μπάλα.

Η ανάλυση της διαστημικής υπηρεσίας υποδεικνύει ότι ο μετεωρίτης, ο οποίος πρέπει να είχε πλάτος μερικών μέτρων, εισήχθη στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 115.000 χιλιομέτρων ανά ώρα και εξερράγη σε υψόμετρο 25.000 από την επιφάνεια της Γης. 

Η πρώτη φωτογραφία του φαινομένου αυτού τραβήχθηκε από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Himawari της Ιαπωνίας και δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου