Ο τυραννόσαυρος "Σκότι" και είναι ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος που έχει βρεθεί ποτέ

Τον μεγαλύτερο τυραννόσαυρο Rex που έχει βρεθεί στον κόσμο ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα. Το όνομα που του έδωσε η επιστημονική ομάδα είναι "Σκότι" και έζησε στο προϊστορικό Σασκατσεουάν πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια - πρόκειται κοινώς για τον γηραιότερο τυραννόσαυρο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.


Ο Σκότι είναι επίσημα πλέον ο μεγαλύτερος σκελετός δεινοσαύρου που έχει βρεθεί ποτέ στον Καναδά - το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Σου -ένας σκελετός τυραννόσαυρου που ανακαλύφθηκε σχεδόν πλήρης (βρέθηκαν το 90% των οστών) το 1990- η οποία χαρακτηρίζονταν μέχρι τώρα ως ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος που έχει ανακαλυφθεί μέχρι τον Σκότι.

«Είναι ο βασιλιάς όλων» δήλωσε ο Σκοτ Πέρσονς, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου. Σε σύγκριση με τη Σου, ο Πέρσονς τονίζει ότι ο Σκότι είναι περίπου 400 κιλά βαρύτερος: Η Σου ζυγίζει 8460 κιλά και ο Σκότι 8870. «Υπάρχει σημαντική ποικιλία μεγεθών μεταξύ των τυραννόσαυρων. Κάποιοι ήταν πιο ισχνοί και ψηλοί, κάποιοι πιο στιβαροί. Ο Σκότι ανήκει στους στιβαρούς» σημείωσε.

Σύμφωνα με το New Scientist, ο Σκότι ανακαλύφτηκε την ίδια περίοδο με τη Σου (σ.σ.: πήρε το όνομά του από ένα μπουκάλι ουίσκι που άνοιξαν οι ερευνητές το βράδυ της ανακάλυψής του). Ωστόσο ο σκληρός αμμόλιθος, στον οποίο είχαν εγκλωβιστεί τα οστά του καθυστέρησε αρκετά τη διαδικασία συναρμολόγησης και μελέτης του. Οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα κατάφεραν έτσι να μελετήσουν το προϊστορικό ζώο πλήρως «συναρμολογημένο».

Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως ο Σκότι ήταν ηλικίας περίπου 30 ετών (άρα ήταν υπερήλικος όταν πέθανε). Είχε ιδιαίτερα άγρια ζωή καθώς φέρει σπασμένα πλευρά, ένα μολυσμένο σαγόνι, και ένα σημάδι που φαίνεται ότι ήταν δάγκωμα από άλλον τυραννόσαυρο στην ουρά- όπως και τραύματα από μάχες.

Ο κόσμος θα μπορεί να δει από κοντά τον Σκότι στο μουσείο Royal Saskatchewan από το Μάιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου