Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας για τους άνδρες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης

Οι άνδρες που έχουν εκ φύσεως υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης λόγω γονιδιακής προδιάθεσης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, όπως θρομβοεμβολή και καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η θεραπεία για τη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά γι' αυτούς τους άνδρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.


Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Κίνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαίρη Σκούλινγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 400.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 75 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με υψηλή ενδογενή (γενετικής αιτιολογίας) τεστοστερόνη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για θρομβοεμβολή, για καρδιακή ανεπάρκεια και, σε μικρότερο βαθμό, για έμφραγμα. Δεν βρέθηκε κάτι ανάλογο στις γυναίκες και, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γι' αυτές τις παθήσεις.

«Για να προστατευθούν οι άνδρες, θα πρέπει να στραφούμε σε θεραπείες και τρόπους ζωής που βοηθούν να κρατηθούν χαμηλά τα επίπεδα της τεστοστερόνης αντί να αυξάνονται», δήλωσε η Σκούλινγκ.

Οι ερευνητές επίσης ανέφεραν ότι, με βάση τα νέα ευρήματα, οι άνδρες που παίρνουν τα ολοένα πιο δημοφιλή συμπληρώματα για να αυξήσουν την τεστοστερόνη τους, πιθανώς βάζουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ήδη προειδοποιήσει για τη σχέση ανάμεσα στην εν λόγω ορμόνη και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, συμβουλεύοντας να χορηγούνται τέτοια συμπληρώματα μόνο σε όσους άνδρες έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης λόγω κάποιου ιατρικού προβλήματος.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου