Παχυσαρκία και διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος

Το να έχετε μεγάλη περιφέρεια μέσης, υψηλό δείκτη μάζας σώματος και διαβήτη τύπου 2 ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος, προτείνει νέα έρευνα.





Όπως αναφέρει ο Peter Campbell, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και στρατηγικός διευθυντής έρευνας για το πεπτικό σύστημα στην Αμερικάνικη Εταιρεία για τον Καρκίνο, "Βρήκαμε ότι καθένας από αυτούς τους τρεις παράγοντες συνδεόταν ισχυρά με το ρίσκο καρκίνου στο συκώτι"

Τα ποσοστά του καρκίνου του ήπατος έχουν κατά προσέγγιση τριπλασιαστεί στις ΗΠΑ από τα μέσα του 1970 "και η πρόγνωση για ασθενείς με διάγνωση αυτής της μορφής καρκίνου είναι ιδιαιτέρως άσχημη" σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Campbell και οι συνεργάτες του εξέτασαν στοιχεία 1.57 εκατομμυρίου ενηλίκων από 14 αμερικάνικες έρευνες για να αναζητήσουν τη σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τον καρκίνο του ήπατος. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από καρκίνο όταν ξεκίνησε η έρευνα. Σταδιακά 6.5 % όσων λάμβαναν μέρος διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2, μια ασθένεια που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Πάνω από 2.100 εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με την έρευνα.

Μετά τη σύγκριση των δεικτών καρκίνου στο συκώτι ανάμεσα σε όσους ήταν παχύσαρκοι και είχαν διαβήτη και εκείνους που ήταν παχύσαρκοι χωρίς να έχουν εκδηλώσει διαβήτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 ήταν 2.6 φορές περισσότερο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο του ήπατος. Τα ευρήματα έστεκαν ακόμη και αφού συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως το ποτό, το κάπνισμα και η εθνικότητα.

Καθώς ο Δείκτης Μάζας Σώματος των συμμετεχόντων – ένας υπολογισμός που βασίζεται στο ύψος και το βάρος – διευρυνόταν, το ίδιο συνέβαινε και με τον κίνδυνο για τον καρκίνο. Οι ερευνητές εντόπισαν μια αύξηση της τάξης του 8% στο ρίσκο για καρκίνο του ήπατος για κάθε δύο ίντσες που προστίθεντο στην περιφέρεια μέσης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Cancer Research".

"Η έρευνα παρέχει σημαντική συνδρομή στην παρουσία του καρκίνου του ήπατος στη λίστα των καρκίνων που συνδέονται με την παχυσαρκία. Αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για να διατηρεί κανείς ένα βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα αναλογικά με το ύψος του." επισημαίνει ο Campbell.

Στις ΗΠΑ περίπου οχτώ στους 100.000 ενήλικες θα αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος σε μια χρονιά, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.



Παρόλο που η έρευνα εντόπισε μια συσχέτιση ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον καρκίνο του ήπατος δεν απέδειξε μια άμεση σχέση αιτίου-αιτιατού. Ωστόσο τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες μελέτες που πρότειναν ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης ενδέχεται να συντείνουν στην αύξηση του καρκίνου του ήπατος τα τελευταία χρόνια, σημειώνουν οι ερευνητές.

"Ο καρκίνος στο συκώτι δεν συνδέεται απλά με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την ιογενή ηπατίτιδα (viral hepatitis infection). Για ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (type 2 diabetes mellitus) ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ήπατος είναι παραπάνω από διπλάσιος σε σχέση με όσους δεν έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (type 2 diabetes mellitus)." προσθέτει ο Campbell.

"Από την άποψη της δημόσιας υγείας, αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά αφού η παχυσαρκία και ο διαβήτης παρουσιάζονται τόσο συχνά. Ενώ κάποιοι άλλοι παράγοντες κινδύνου που έχουν περιγραφεί διεξοδικά, όπως ο ιός της ηπατίτιδας Β ή της ηπατίτιδας C συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένοι συγκριτικά με την παχυσαρκία και τον διαβήτη." καταλήγει η Katherine Mcglynn μια από τους συγγραφείς της μελέτης και υψηλόβαθμη ερευνήτρια στο Αμερικάνικο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο.  


Πηγές: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου