Παρασιτικό σκουλήκι σύμμαχος στη θεραπεία του άσθματος

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το σκουλήκι αγκυλόστομα, μια έλμινθα που μπορεί να ζήσει μέσα στο ανθρώπινο έντερο, παράγει μια αντιφλεγμονώδη πρωτεΐνη (ΑΙΡ-2), η οποία, όπως έδειξαν τα πειράματα, καταπολεμά αποτελεσματικά την φλεγμονή των πνευμόνων και το άσθμα στα ποντίκια.



Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή 'Αλεξ Λούκας του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Τζέημς Κουκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", δήλωσαν ότι, μετά από τα ελπιδοφόρα ευρήματα σε καλλιέργειες κυττάρων ασθματικών ασθενών και σε πειραματόζωα, θα συνεχίσουν με κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, αφού πρώτα παράγουν ένα χάπι με την εν λόγω πρωτεΐνη.

Η ίδια πρωτινή έχει δοκιμαστεί με ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Αν και πρόκειται για διαφορετική ασθένεια από το άσθμα, και οι δύο έχουν το κοινό γνώρισμα ότι προκαλούνται από φλεγμονή και από υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η πρωτείνη ΑΙΡ-2 θα μπορούσε να αξιοποιηθεί όχι μόνο εναντίον του άσθματος, αλλά ευρύτερα για άλλες φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις.

Το αγκυλόστομα είναι ένας από τους αρχαιότερους οργανισμούς στη Γη. Όταν ζει μέσα στο ανθρώπινο σώμα και πίνει το αίμα, προκαλεί ναυτία, αναιμία κ.α.

Τώρα οι επιστήμονες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο εχθρός μπορεί να κρύβει και χρήσιμες θεραπευτικές δυνάμεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου