Γιατί σκοτεινιάζει τη νύχτα

Μια θεωρία, που απέρριψαν οι επιστήμονες πριν από 200 χρόνια και εξηγεί γιατί σκοτεινιάζει τη νύχτα, έρχονται να αποδείξουν τώρα οι επιστήμονες παρατηρώντας εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.




AdTech Ad
Συγκεκριμένα, ο Γερμανός αστρονόμος Heinrich Olbers που μελέτησε το "παράδοξο του σκοτεινού ουρανού", που στην ουσία δεν είναι άλλο από τον προβληματισμό: Γιατί ο ουρανός σκοτεινιάζει, την ώρα που υπάρχουν αμέτρητα αστέρια στο σύμπαν;

Ο επιστήμονας ισχυρίστηκε, αρχικά, πως το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι το φως των αστεριών δεν φτάνει στη Γη, καθώς το εμποδίζουν τα σύννεφα και το υδρογόνο, πεποίθηση που απορρίφθηκε.

Αργότερα, οι επιστήμονες εκτίμησαν πως υπάρχουν 100 με 200 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν, ωστόσο παρά τον εξωφρενικό τους αριθμό δεν είναι αρκετοί για να γεμίσουν το σκοτάδι.
Έτσι, έφτασαν στο συμπέρασμα πως το σύμπαν παραμένει σκοτεινό, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί γαλαξίες για να το φωτίσουν.

Ο καθηγητής Christopher Conselice του πανεπιστημίου του Nottingham, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες και τις παρατηρήσεις των εικόνων από το Hubble υποστηρίζει πως, "Θα έπρεπε να υπήρχαν 10 φορές περισσότεροι γαλαξίες, για να γεμίσει το σύμπαν με αστέρια."

Παράλληλα, ο καθηγητής επισημαίνει πως το υδρογόνο στην ατμόσφαιρα παίζει κάποιο ρόλο στο να μην βλέπουμε το φως των αστεριών, ωστόσο δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, καθώς όπως τονίζει στο παρελθόν οι αστρονόμοι δεν γνώριζαν την ύπαρξη δισεκατομμυρίων γαλαξιών πίσω απ' το υδρογόνο.

Στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε να δούμε όλους τους γαλαξίες λόγω της μεγάλης απόστασης από τον πλανήτη μας, με αποτέλεσμα τα αστέρια που φωτίζουν τον ουρανό και μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, να προέρχονται μόνο από τον δικό μας γαλαξία.

Τέλος, ο καθηγητής αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα για την ύπαρξη "πολλαπλών συμπάντων πίσω από τον ορίζοντα που μπορούμε, μέχρι στιγμής, να παρατηρήσουμε".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου