Γνωρίζουμε για την επίδραση που έχει η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης στην υγεία μας. Ο κίνδυνος για διαβήτη αυξάνεται κατακόρυφα, και μαζί του όλες οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει.
Η ζάχαρη μπορεί να καταστρέψει την επιδερμίδα μας, με πολλούς τρόπους. Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό ανεβαίνουν επικίνδυνα, αρχίζουν να προκαλούνται φλεγμονές, και η ανοχή του οργανισμού μας στην ινσουλίνη αυξάνεται, προκαλώντας πολύ δυσάρεστες επιπλοκές. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές από αυτές.
Επιδείνωση της ακμής
Η ακμή – ως ένα σημείο, τουλάχιστον – είναι ορμονικό πρόβλημα. Λόγω των γονιδίων, το δέρμα που έχει προδιάθεση για ακμή είναι πιο ευαίσθητο στις ανδρικές ορμόνες, οι οποίες παράγουν περισσότερο σμήγμα.
Ανοχή στην ινσουλίνη
Όταν τρώμε ζάχαρη, ο οργανισμός μας εκκρίνει ινσουλίνη, η οποία βοηθάει στην αποθήκευσή της στα κύτταρά μας, για να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Όταν η διατροφή μας περιέχει ζάχαρη σε υπερβολικό βαθμό, και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο οργανισμός μας αποκτά ανοχή στην ινσουλίνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη. Μερικά από τα πιο κοινά σημάδια ότι αρχίσατε να αποκτάτε ανοχή στην ινσουλίνη είναι σκούρες κηλίδες δέρματος στο κάτω μέρος του μπράτσου και στο πίσω μέρος του λαιμού.
Καντιντίαση
Η κάντιντα είναι ένας μύκητας που ζει στο δέρμα και στον γαστρεντερικό σωλήνα. Σε φυσιολογικές συνθήκες, είναι άκακη, αλλά με την κατανάλωση ζάχαρης σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα. Προκαλεί φλεγμονές, και εξάρσεις ακμής.
Καταστρέφει το κολλαγόνο
Ίσως η χειρότερη επίδραση που έχει η ζάχαρη στο δέρμα μας είναι ότι προσκολλάται πάνω σε πρωτεΐνες και τις καταστρέφει. Και μία από τις πιο σημαντικές πρωτεΐνες του οργανισμού μας είναι το κολλαγόνο. Είναι υπεύθυνο για την ελαστικότητα του δέρματος, μαζί με την ελαστίνη. Το κατεστραμμένο κολλαγόνο κάνει το δέρμα μας να είναι αδύναμο, να χάνει την λάμψη του, και επίσης το καθιστά πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις.
Τέλος, η ζάχαρη εμποδίζει και μειώνει σημαντικά την παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος, προκαλώντας ρυτίδες και σημάδια γήρανσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου