Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου παχέους εντέρου σε περιπτώσεις γενετικής προδιάθεσης

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου. Πρόκειται για πολύ συχνή και θανατηφόρα μορφή καρκίνου. Στις δυτικές κοινωνίες αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο για άντρες και γυναίκες και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.



Η πιθανότητα για κάποιον να αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του τη νόσο είναι 5-6% και το 1/3 πεθαίνει από τη νόσο. Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου παραμένουν άγνωστα. Περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες (η κληρονομικότητα) αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης. Είναι ευρέως γνωστό ότι η υγιεινή ζωή μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Μια νέα βρετανική μελέτη ωστόσο αποδεικνύει ότι το ίδιο ισχύει ακόμα και για τους άνδρες που έχουν γενετική προδιάθεση να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Οι ερευνητές από το The Royal Marsden NHS Foundation Trust και το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, μελέτησαν στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου και τους θανάτους εξαιτίας του την περίοδο 2001-2012.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε περίπου 1,4 εκατομμύρια βρετανούς άνδρες σχεδόν 60 ετών, δηλαδή περίπου στο όριο της Μ. Βρετανίας για δωρεάν έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα έδειξαν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ανδρών 55-59- ετών, είχε γονίδια που αύξαναν τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου, σε ποσοστό όμοιο με αυτό των ανδρών 60 ετών και άνω.

Οι άνδρες αυτοί είχαν 29% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο τα επόμενα 25 χρόνια.

Στο τέλος, σχεδόν 1.300 από τους 50άρηδες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο παχύ έντερο εκδήλωσαν τη νόσο.

Όμως η υγιεινή ζωή που περιλάμβανε γυμναστική, σωστή διατροφή, περιορισμό του αλκοόλ και αποχή από το τσιγάρο, μείωνε τις πιθανότητες νόσησης, ακόμα και στα άτομα με γενετική προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Συνολικά, η υγιεινή ζωή μείωνε σε εύρος 25ετίας τον κίνδυνο νόσησης από σχεδόν 30% σε 13%.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν 10.000 άνδρες με τον υψηλότερο κληρονομικό κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου υιοθετήσουν έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής, περισσότεροι από 600 θα γλιτώσουν από τον καρκίνο τα επόμενα 25 χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου