Εβδομάδα Νόμπελ: κυτταρική ανακύκλωση, εξωτική ύλη και μοριακές μηχανές

Εβδομάδα Νόμπελ αυτή που μόλις πέρασε και η επιτροπή των βραβείων πρέπει να είναι πολύ ευτυχής καθώς ολοκλήρωσε ένα τιτάνιο έργο.









Αρκεί να πούμε ότι μόνο για το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής, το οποίο ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, οι υποψήφιοι ήταν 380! Τελικά το βραβείο δόθηκε - και μάλιστα ολόκληρο! - στον 71 ετών Ιάπωνα Γιοσινόρι Οσούμι (Yoshinori Ohsumi), ο οποίος ανακάλυψε τους μοριακούς μηχανισμούς της κυτταρικής αυτοφαγίας.

Την Τρίτη ήρθε η ανακοίνωση των βραβείων Φυσικής τα οποία εφέτος δόθηκαν ίσως στο πιο δυσνόητο για τον μέσο άνθρωπο θέμα. Απονεμήθηκαν σε δύο Βρετανούς, τονΝτέιβιντ Θούλες (David J. Thouless) και τον Ντάνκαν Χάλντεϊν (F. Duncan, M. Haldane), και έναν Σκωτσέζο, τον Μάικλ Κόστερλιτζ (J. Michael Kosterlitz), οι οποίοι περιέγραψαν με μαθηματικούς όρους τα εξωτικά τοπία της ύλης όταν αυτή ψύχεται στο απόλυτο μηδέν.

Την Τετάρτη τα βραβεία Χημείας μοιράστηκαν και πάλι σε τρεις επιστήμονες (τα βραβεία μπορούν να δοθούν σε έναν, δύο ή τρεις ερευνητές οι οποίοι πρέπει να είναι εν ζωή).

Ο Γάλλος Ζαν-Πιερ Σοβάζ (Jean-Pierre Sauvage), ο ΣκωτσέζοςΦρέιζερ Στόνταρντ (Sir J. Fraser Stoddart) και ο Ολλανδός Μπερνάρ Φέρινγα (Bernard L. Feringa) μοιράζονται το βραβείο για τον σχεδιασμό και τη σύνθεση μικροσκοπικών μοριακών μηχανών (τα μεγέθη τους μετρούνται σε νανόμετρα) που απ' ό,τι φαίνεται θα κυριαρχήσουν στη ζωή μας.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου