Μυστηριώδης θάνατος 10.000 βατράχων στη λίμνη Τιτικάκα

Οι αξιωματούχοι άγριας ζωής στο Περού διερευνούν το μαζικό θάνατο χιλιάδων σπάνιων βατράχων κοντά στα σύνορα με την Βολιβία.


Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων, περίπου 10.000 βάτραχοι της λίμνης Τιτικάκα έχουν βρεθεί νεκροί, τόσο στη λίμνη όσο και σε παρακείμενα ποτάμια. Τα άκρως απειλούμενα αμφίβια πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους από τα μολυσμένα νερά των βιοτόπων τους.

Μετά την εμφάνιση χιλιάδων νεκρών βατραχιών στην επιφάνεια του ποταμού Κοάτα στο νότιο Περού τις τελευταίες ημέρες, η Εθνική Υπηρεσία Δασών και Άγριας Φύσης (Serfor) ξεκίνησε να ερευνά τις συνθήκες πίσω από το ανησυχητικό φαινόμενο.

«Σύμφωνα με τις δηλώσεις κατοίκων και δείγματα που λήφθηκαν κατά τις ημέρες μετά το περιστατικό, πιστεύεται ότι περισσότερα από 10.000 βατράχια επλήγησαν σε μία έκταση περίπου 50 χιλιομέτρων», αναφέρει η υπηρεσία σε επίσημη ανακοίνωσή της.

Το περιστατικό ανέφερε πρώτη μια περιβαλλοντική ομάδα με το όνομα «Επιτροπή κατά της μόλυνσης του ποταμού Κοάτα», η οποία κατηγορεί τις αρχές ότι αγνοούν τη σοβαρή ρύπανση του ποταμού. Για να διαμαρτυρηθούν, τα μέλη της οργάνωσης έφεραν 100 νεκρούς βατράχους στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της επαρχίας, Πούνο.

Οι συγκεκριμένοι μεγάλοι, πράσινοι βάτραχοι, το δέρμα των οποίων διαθέτει χαρακτηριστικές ρυτίδες και ζάρες, ζουν μόνο στη λίμνη Τιτικάκα, τη μεγαλύτερη λίμνη της Νότιας Αμερικής, και τα ποτάμια που καταλήγουν σε αυτή.

Οι πτυχώσεις του δέρματος βοηθούν τους βατράχους να αναπνέουν στο μεγάλο υψόμετρο των βιοτόπων τους στα βουνά των Άνδεων, το οποίο αγγίζει έως και τα τέσσερα χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το είδος έχει χαρακτηριστεί ως «κρίσιμα απειλούμενο» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, η οποία εκτιμά ότι ο πληθυσμός του μειώθηκε κατά 80% τα τελευταία 15 χρόνια.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου