Οι μοναδικοί ξανθοί άνθρωποι της Μελανησίας

Οι κάτοικοι των νησιών του Σολομώντος στον Ειρηνικό Ωκεανό (στη Μελανησία) έχουν το πιο σκούρο δέρμα από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο εκτός Αφρικής. Την ίδια στιγμή ποσοστό περίπου 10% των κατοίκων των νησιών έχει ξανθό χρώμα μαλλιών.




Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι το ξανθό χρώμα εισήχθη στα νησιά από ευρωπαίους αποίκους. Νέα μελέτη δείχνει όμως ότι το ξανθό χρώμα των κατοίκων της Μελανησίας εξελίχθηκε ανεξάρτητα.

Η ξανθή μετάλλαξη


Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ έκαναν αναλύσεις DNA σε 85 κατοίκους των νησιών του Σολομώντος, 43 εκ των οποίων είχαν ξανθό χρώμα μαλλιών και 42 μελαχρινό. Η ανάλυση έδειξε ότι τα ξανθιά μαλλιά των κατοίκων των Νησιών του Σολομώντος προέρχονται από μετάλλαξη στο γονίδιο TYRP1, που δεν υπάρχει στους ξανθούς Ευρωπαίους.





Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μετάλλαξη έκανε την εμφάνιση της πριν από περίπου δέκα χιλιάδες έτη και δεν περιορίστηκε μόνο στα νησιά του Σολομώντος αλλά και σε άλλα νησιά του Νότιου Ειρηνικού όπως στα νησιά Φίτζι όπου επίσης υπάρχουν ξανθοί κάτοικοι. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Πηγή