Η πρόγονος της σημερινής γάτας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως μπορεί να έμοιαζαν τα ζώα εκατομμύρια χρόνια πριν; Αν σκέφτεστε τις γάτες δεν υπάρχει η παραμικρή ανάγκη να επιστρατεύσετε την φαντασία σας.







Γνωρίστε την Manul ή την γάτα του Παλλάς όπως είναι ευρέως γνωστή. Περίπου δώδεκα εκατομμύρια χρόνια πριν ήταν ένα από τα δύο είδη από τα οποία προήλθαν οι γάτες που ξέρουμε σήμερα. Το άλλο είδος, η γάτα Martelli, έχει εκλείψει. Η Manul όμως παραμένει ακριβώς όπως ήταν τότε.

Ο κυριότερος λόγος για την επιβίωσή της δια μέσου των αιώνων έχει να κάνει με την απομόνωσή της. Ζει στις στέπες της Ασίας, σε υψόμετρα που φτάνουν τα 13.000 πόδια. Μπορείτε να την συναντήσετε στην Ινδία, στο Πακιστάν, στην δυτική Κίνα, στη Μογγολία, στο Αφγανιστάν, στο Τουρκμενιστάν ακόμη και σε ερήμους της Σιβηρίας. Προτιμά τις βραχώδεις περιοχές και τις άγονες πλαγιές. Με άλλα λόγια χώρους όπου είναι λιγότερο πιθανό να ζουν άνθρωποι και ζώα που μπορεί να θέσουν το είδος της σε κίνδυνο.



Το μέγεθος της δεν ξεπερνά αυτό μιας σημερινής γάτας. Φτάνει σε μήκος τα 26 εκατοστά, ζυγίζει 2,5 με 4,5 κιλά κι έχει πολύ μακρύ, πυκνό τρίχωμα. Ωστόσο, αν και φαίνεται χοντρή και κάπως αδέξια έχει μια φυσική κομψότητα.

Τα πόδια της είναι μικρότερα από τις σημερινές γάτες κάτι που την κάνει αρκετά πιο αργή. Περνά τη μέρα της κουλουριασμένη σε σπηλιές και λαγούμια απ’ όπου βγαίνει το απόγευμα για να κυνηγήσει μικρά τρωκτικά και πουλιά.



Η Manul έχει κυνηγηθεί πολύ για τη γούνα της, στην Κίνα, την Μογγολία και τη Ρωσία, παρόλο που έχει χαρακτηριστεί ως «απειλούμενο» είδος το 1980.












Πηγή