Εξωγήινος άνθρακας σε αρειανούς μετεωρίτες

Ένα βήμα προς τα εμπρός πραγματοποίησε η επιστημονική κοινότητα στην προσπάθειά της να δώσει απαντήσεις για την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη Άρη.Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, παρόντα στον πλανήτη είναι από τα αρχαία ήδη χρόνια τα αναγκαία οργανικά μόρια για την ύπαρξη ζωής. Πρόκειται για τους θεμελιώδεις χημικούς «λίθους» της ζωής που ωστόσο δεν συνεπάγονται απαραίτητα και την καθαυτή εμφάνιση της ζωής.

Οι επιστήμονες έπειτα από την ανάλυση μετεωριτών αρειανής προέλευσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο άνθρακας σε δέκα μετεωρίτες που έχουν βρεθεί στη Γη, προέρχεται από τον Άρη και μάλιστα καλύπτει πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια της γεωλογικής του Ιστορίας.

Οι ερευνητές κατάφεραν να αποκλείσουν την πιθανότητα οι οργανικές ενώσεις του άνθρακα που εντοπίστηκαν στους μετεωρίτες να προέρχονται από το γήινο περιβάλλον. Αντίθετα, θεωρείται πιθανό ο άνθρακας να προέρχεται από ηφαιστειακή δραστηριότητα στον Άρη, κατά τη δημιουργία πετρωμάτων από την ψύξη του μάγματος. Ωστόσο αυτό δεν θα χαροποίησε ιδιαίτερα του αστροβιολόγους οι οποίοι θα ήλπιζαν να προέρχεται από αρχαία αρειανά μικρόβια.Η προέλευση αυτή του άνθρακα αποτελεί ένδειξη ότι στον «κόκκινο πλανήτη» βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες οργανικής χημείας, κατά το μεγαλύτερο μέρος της Ιστορίας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γη οι διαδικασίες αυτές αποτελέσαν το υπόβαθρο για τη δημιουργία ζωής.

Η σχετική μελέτη που έγινε με επικεφαλής τον Άντριου Στιλ του Γεωφυσικού Εργαστηρίου του Ινστιτούτου Επιστημών Carnegie της Ουάσιγκτον, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Έπειτα από τα ευρήματα αυτά, το επόμενο ερώτημα, που τίθεται και προς το οποίο στρέφεται πλέον η έρευνα, είναι αν η ζωή όντως αναδύθηκε κάποια στιγμή στον γειτονικό πλανήτη και τι απέγινε στην πορεία.

Πηγή