Ο αστεροειδής νεκροκεφαλή θα διέλθει ξανά από τη Γη το 2018

Ο περίφημος αστεροειδής που το σχήμα του θυμίζει νεκροκεφαλή θα περάσει ξανά μία βόλτα από τη Γη τον Νοέμβριο του 2018, τρία χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη.   


Τον Οκτώβριο του 2015, αστρονόμοι στη Χαβάη έκαναν μία μάλλον ανατριχιαστική ανακάλυψη: εντόπισαν έναν μεγάλο αστεροειδή διαμέτρου μεταξύ 625 και 700 μέτρων να κινείται στο διάστημα, ενώ το σχήμα του, υπό ορισμένες γωνίες, έμοιαζε με ανθρώπινο κρανίο.   

Λίγες εβδομάδες αργότερα, τη νύχτα του Halloween, ο αστεροειδής - νεκροκεφαλή πέρασε κοντά από τη Γη και πιο συγκεκριμένα 486.000 χλμ. μακριά, ήτοι 1,3 φορές την απόσταση Γης - Σελήνης.  

Ο αστεροειδής που ονομάστηκε «TB145» θα περάσει και πάλι κοντά από τoν πλανήτη μας, αλλά αρκετά πιο μακριά σε σχέση με την πρώτη φορά - περίπου 105 φορές τη μέση απόσταση Γης - Σελήνης.   Κατά το πρώτο του πέρασμα, αστρονόμοι από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της NASΑ, προσπάθησαν να αναλύσουν τα χαρακτηριστικά του.       

«Το σχήμα του είναι ελαφρώς ελλειψοειδές και ο άξονας περιστροφής του είναι κάθετος προς τη Γη τη στιγμή που βρίσκεται στην πιο κοντινή απόσταση», έχει εξηγήσει ο Pablo Santos-Sanz από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας.   

Επιπλέον, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται πιθανότατα για νεκρό κομήτη καθώς δεν διαθέτει καθόλου οργανικές ουσίες, γεγονός που μάλλον οφείλεται στις πολλές φορές που έχει βρεθεί σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.   

Οι αστρονόμοι προετοιμάζονται ήδη για το επόμενο πέρασμα του αστεροειδή, αντιμετωπίζοντάς το σαν μία ευκαιρία να συλλέξουν περισσότερα δεδομένα. «Παρότι η προσέγγισή του δεν ευνοεί, θα μπορέσουμε να συλλέξουμε νέα δεδομένα, κάτι που θα μας βοηθήσει να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας γύρω από τη συγκεκριμένη μάζα, καθώς και άλλες παρόμοιες που πλησιάζουν κατά καιρούς τον πλανήτη μας», πρόσθεσε ο Santos - Sanz.   

Μετά από το πέρασμα αυτό, η επόμενη συνάντηση με τον αστεροειδή δεν αναμένεται πριν το μακρινό 2088. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου