Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει τον άνθρωπο στο διάβασμα

Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης κέρδισαν τους ανθρώπινους αντιπάλους τους σε διαγωνισμό κατανόησης κειμένου που διοργανώθηκε από το πανεπιστήμιο Stanford, στις 11 και 12 Ιανουαρίου.   



Τα προγράμματα BABA (της Alibaba) και MSFT (της Microsoft) κέρδισαν για πρώτη φορά τους ανθρώπους σε μία τέτοια δοκιμασία, όπως τονίζει σε σημερινή ανακοίνωση της η Alibaba και μεταδίδει το αμερικανικό CNN.   

Το τεστ στο οποίο εξετάστηκαν είναι σχεδιασμένο από ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση των διαρκώς εξελισσόμενων ικανοτήτων των μηχανών πάνω στην ανθρώπινη σύνταξη και γραφή.   

«Το ορόσημο αυτό είναι μεγάλη τιμή για εμάς» σχολίασε ο επικεφαλής της κινεζικής ομάδας, Λούο Σι, που παραδέχθηκε ωστόσο πως στο μέλλον αυτή η δυνατότητα των μηχανών θα οδηγήσει στην απόλυση ακόμα περισσότερων εργαζομένων, που θα δουν τα καθήκοντά τους να αναλαμβάνονται από «ρομπότ».   

Η νέα τεχνολογία θα έχει εφαρμογές σε πλήθος διαφορετικών πεδίων: από την εξυπηρέτηση πελατών μέχρι την τηλε-παροχή ιατρικών συμβουλών, μειώνοντας διαρκώς την ανάγκη της ανθρώπινης παρουσίας «με ένα τρόπο που δεν φανταζόμασταν ποτέ στο παρελθόν», είπε ο Σι. Ήδη το σύστημα χρησιμοποιείται από το Alibaba για την εξυπηρέτηση πελατών σε ημέρες αιχμής.   

Το τεστ αποτελείται από τυχαίες, μη προβλέψιμες ερωτήσεις για μία σειρά άρθρων στην Wikipedia. 

Για παράδειγμα, αφού ο άνθρωπος (ή η μηχανή) διαβάσει ένα λήμμα για την ιστορία της βρετανικής τηλεοπτικής σειράς Doctor Who, καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως «Πως ονομάζεται το διαστημικό σκάφος του Doctor Who;»   

Το νευρωνικό μοντέλο της Alibaba πέτυχε σκορ 88.44 στις 11 Ιανουαρίου, κερδίζοντας τους ανθρώπους που είχαν πετύχει σκορ 82,304.   

Μία ημέρα αργότερα το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft κέρδισε το AI της Alibaba και τους ανθρώπινους συμμετέχοντες με 82,650 βαθμούς.   

«Αυτά τα τεστ είναι πολύ χρήσιμοι δείκτες για το πόσο μακριά έχει φτάσει η τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε μετά τη νίκη ο εκπρόσωπος της Microsoft, Άντριου Πίκαπ.   

Όπως όμως υπογραμμίζει ο ίδιος, τα πραγματικά οφέλη θα προκύψουν όχι από τον ανταγωνισμό αλλά από την αρμονική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών.   

Στο παρελθόν, το Facebook και η Samsung έχουν υποβάλλει τα δικά τους συστήματα AI στην ίδια δοκιμασία, χωρίς να επιτύχον τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα.   

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης πάντως έχει ήδη προκαλέσει ντόμινο απολύσεων σε βιομηχανίες σε όλον τον κόσμο, όπου οι εργαζόμενοι αντικαθίστανται από ρομποτικές διατάξεις και αυτο-οδηγούμενα οχήματα.   

Ενδεικτική είναι άλλωστε και η πρόβλεψη του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, ότι η χώρα που θα ηγηθεί στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα κυριαρχήσει στον πλανήτη ενώ η Κίνα έχει ήδη επενδύσει στην ανάπτυξη του κλάδου, με στόχο η αγορά των ΑΙ να ξεπεράσει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου