Οι συγκεκριμένοι τυφλοπόντικες έχουν κάποιες ιδιαίτερες (υπερ)δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης μιας συνολικής ανοσίας στον καρκίνο. Τώρα οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι πιθανότητές τους να πεθάνουν δεν αυξάνονται καθώς μεγαλώνουν. Για κάθε άλλο είδος θηλαστικού, ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται συνεχώς με το πέρασμα του χρόνου.
Αλλά αυτό δεν συμβαίνει για τους Heterocephalus glaber, ένα είδος τρωκτικού που ζει στην ανατολική Αφρική.
Το ποσοστό θνησιμότητας στα θηλαστικά ακολουθεί συνήθως τον επονομαζόμενο νόμο θνησιμότητας Gompertz-Makeham.
Αυτή είναι μια μαθηματική εξίσωση που περιγράφει την αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας παράλληλα με την αύξηση της ηλικίας μετά την ενηλικίωσή. Στους ανθρώπους, ο κίνδυνος περίπου διπλασιάζεται κάθε χρόνο μετά τα 30. Αλλά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για τα τρωκτικά.
«Για μένα αυτό είναι τα πιο συναρπαστικό δεδομένο που είχα ποτέ», δήλωσε η ερευνήτρια Rochelle Buffenstein των εργαστηρίων αντι-γήρανσης Calico της Google. «Είναι εναντία σε όσα γνωρίζαμε ως τώρα από την άποψη της βιολογίας των θηλαστικών».
Η Buffenstein μελετάει τους τυφλοπόντικες για πάνω από 30 χρόνια και έχει τεκμηριώσει προσεκτικά κάθε θάνατο ζώου.
Αφού μελέτησε τα αρχεία με στοιχεία 3.299 αρουραίων, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας παρέμεινε σταθερός με περίπου έναν θάνατο ανά 10.000 για το υπόλοιπο της ζωής των αρουραίων.
Ο αρσενικός αρουραίος φτάνει σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία έξι μηνών. Με βάση το μέγεθός τους, η αναμενόμενη διάρκεια ζωής τους σε ένα εργαστήριο είναι περίπου 6 χρόνια. Αλλά μερικοί ζουν πάνω από 30 έτη παραμένοντας ικανοί για αναπαραγωγή.
«Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι αυτοί οι αρουραίοι δεν γερνούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα άλλα θηλαστικά και στην πραγματικότητα παρουσιάζουν λίγα ή καθόλου σημάδια γήρανσης. Επίσης ο κίνδυνος θανάτου τους δεν αυξάνεται με το χρόνο».
Αυτό τους κάνει εξαιρετικά ζώα για μελέτη ώστε να αποκρυπτογραφηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί της μακροζωίας.
Θα πρέπει ωστόσο να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα σε πιο μεγάλης ηλικίας ζώα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό τους.
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου