Το 1/3 των κοραλλιογενών υφάλων έχει μολυνθεί με πλαστικά απόβλητα

Τα πλαστικά απόβλητα αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τα οικοσυστήματα των κοραλλιογενών υφάλων, μετά την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών λένε τώρα οι επιστήμονες.   






Περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια κομμάτια ή αντικείμενα από πλαστικό εντοπίστηκαν στο 1/3 των υφάλων στην περιοχή «Ασίας-Ειρηνικού».   

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 15 δισ. μέχρι το 2025.   

Το πλαστικό αυξάνει κατά 20% τον κίνδυνο εμφάνισης μολύνσεων και ασθενειών στους κοραλλιογενείς υφάλους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και σάκοι ρυζιού ήταν μεταξύ των αντικειμένων που εντοπίστηκαν.   

«Το πλαστικό είναι μία από τις σοβαρότερες απειλές στους ωκεανούς σήμερα, θα έλεγα, εκτός από την κλιματική αλλαγή» δήλωσε η δρ. Joleah Lamb από το πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ, επικεφαλής μιας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.   

«Είναι θλιβερό το πόσα πολλά κομμάτια πλαστικού υπάρχουν στους κοραλλιογενείς υφάλους. Εάν αρχίσουμε να βάζουμε στο στόχαστρο αυτούς τους μεγάλους ρυπαντές πλαστικού, ίσως μπορέσουμε να μειώσουμε την ποσότητα που καταλήγει στους υφάλους» πρόσθεσε.   

Περισσότεροι από 275 εκατ. άνθρωποι βασίζονται στους κοραλλιογενείς υφάλους για την εύρεση τροφής, την προστασία των ακτών, τα εισοδήματα από τουριστικές δραστηριότητες αλλά και γενικότερα στην πολιτιστική τους σημασία.   

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι περίπου 4.8 με 12.7 εκατ. τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου