Hitler: η ερωτική σχέση ενός ανέραστου δικτάτορα

Η σεξουαλικότητα του Αδόλφου Χίτλερ έχει αποτελέσει αντικείμενο ιστορικής και ακαδημαϊκής συζήτησης, από την περίοδο που ήταν ήδη εν ζωή. Οι θεωρίες για τη σεξουαλική ζωή του δικτάτορα καλύπτουν όλα τα φάσματα της φαντασίας. 




Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είχε μια φυσιολογική για τα στερεότυπα της εποχής σεξουαλική ζωή. Άλλοι ότι ήταν εθισμένος στη διαστροφή. Μερίδα ιστορικών έχουν υποστηρίξει ότι ο Χίτλερ ήταν ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος και ότι οι ναζιστικές διώξεις σε βάρος της ομοφυλοφιλικής κοινότητας ήταν ένας αμυντικός μηχανισμός αντιμετώπισης της εσωτερικής του ομοφοβίας. Μιά νέα θεωρία έρχεται να υποστηρίξει ότι ο Χίτλερ ήταν ασέξουαλ, κι ότι έκανε σεξ με τις ερωμένες του εξ'αποστάσεως.

Ασέξουαλ ή μη, οι επικρατέστερες «φήμες» της εποχής  θέλουν τον επικεφαλής του Γ’Ράιχ να είχε 6 ερωμένες, η πλειοψηφία των οποίων οδηγήθηκε σε απόπειρα αυτοκτονίας. Το τέλος αυτό είχε άλλωστε και η επίσημη αγαπημένη του, Εύα Μπράουν, που αυτοκτόνησε στο πλάι του στις 30 Απριλίου του 1945.


Μια θυελλώδης σχέση

Η Μπράουν γνώρισε τον Χίτλερ στο Μόναχο το 1929. Ήταν βοηθός και μοντέλο του επίσημου φωτογράφου του και ο Χίτλερ αμέσως πρόσεξε τη 17χρονη κοπέλα που τον κοίταζε με θαυμασμό. Οι συναντήσεις τους ξεκίνησαν δειλά-δειλά, μετά από δύο χρόνια όμως άρχισε να την βλέπει όλο και περισσότερο. Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι την ερωτεύτηκε.


Οι λεπτομέρειες της σχέσης του Χίτλερ με τη Μπράουν και το πέπλο μυστηρίου που την περιέβαλε, αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης από την εποχή που ο δικτάτορας ήταν ακόμη στη ζωή. Η μυστικότητα της σχέσης αυτής οφειλόταν σε πολιτική σκοπιμότητα αφού σύμφωνα με τον ίδιο τον Χίτλερ, το ότι ήταν ανύπαντρος «επιτελούσε τα μέγιστα» στην ειδωλοποίηση του από το γυναικείο κοινό του. Κανείς δεν έμαθε ποτέ στα αλήθεια, πότε η γνωριμία μετατράπηκε σε σχέση. Οι δυό τους δεν εμφανίστηκαν δημοσίως μαζί σχεδόν ποτέ άλλωστε. Μόνο μία φορά, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 1936 έκατσε δίπλα του και μία φωτογραφία κυκλοφόρησε στις εφημερίδες της εποχής.


Η σχέση με τον Χίτλερ δε θα μπορούσε παρά να είναι μία μοιραία σχέση για την Εύα Μπράουν. Πριν το τέλος, η γυναίκα που οι ιστορικοί περιγράφουν ως μια απολιτική παρουσία δίπλα στον δικτάτορα, προσπάθησε δύο ακόμα φορές να αυτοκτονήσει... μόνο και μόνο για να του τραβήξει την προσοχή από το κόμμα του. Το 1932, η Μπράουν κάνει την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας με το όπλο του πατέρα της, ενώ το 1935 αποπειράται να αυτοκτονήσει και πάλι, αυτή τη φορά με υπνωτικά χάπια. Γράφεται πως με η δεύτερη αυτή απελπισμένη προσπάθεια της, «έκλεψε» λίγη από την προσοχή του άντρα που όλες οι ταγμένες ναζίστριες θα ήθελαν να έχουν στο πλευρό τους.


Μια ζωή χωρίς πάθος

Παρότι ο Αδόλφος Χίτλερ αποτελούσε το πρότυπο άνδρα της εποχής, οι σεξουαλικές του επιδόσεις μάλλον θα απογοήτευαν τις ναζί - θαυμάστριες του και αντίζηλες της Εύας Μπράουν.

Δεν κοιμήθηκε ποτέ στο ίδιο δωμάτιο μαζί της. Αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη επαφή που απέφευγε. Σύμφωνα με την έρευνα του Μαρτάν Αμί για το νέο του βιβλίο «Zone of Interest» που εξετάζει την καθημερινότητα στο ναζιστικό καθεστώς του Γ’ Ράιχ, ο φύρερ ήταν βαθιά... ασέξουαλ. Μπορεί ο Χίτλερ και η Εύα να έκαναν σεξ, αλλά από απόσταση.


Όπως περιγράφεται στο νέο βιβλίο σχετικά με τη ζωή του άντρα που ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο, οι μαρτυρίες της εποχής αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του ναζιστικού κόμματος -εμμονικός με την καθαριότητα- έβαζε μέσα στο εσώρουχό του καθαρές πετσέτες και εκσπερμάτωνε από απόσταση. Ο συγγραφέας οπτικοποιώντας τα στοιχεία που έχει συλλέξει είπε στο ακροατήριο του «Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τσέλτεναμ» όπου παρουσίασε το βιβλίο του: «Φαντάζομαι την Εύα να στέκεται σε απόσταση, να σηκώνει τη φούστα της και τότε ο Χίτλερ να έρχεται σε οργασμό. Και αυτό ήταν όλο».

«Η σεξουαλικότητα είναι ένα μέσο για να κατανοήσουμε έναν άνθρωπο. Γνωρίζοντας ότι κάποιος είναι παντρεμένος ή γκέι, καταλαβαίνουμε τις προτιμήσεις του. Δεν θέλω να φανώ αγενής, απλοϊκός ή επιπόλαιος, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ένας από τους λόγους που ο Χίτλερ ήταν μία τόσο περίεργη προσωπικότητα,είναι το γεγονός ότι ήταν εντελώς κενός σεξουαλικά», υποστήριξε ο συγγραφέας.

Πιστή μέχρι θανάτου

Παρά την αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητα του η Μπράουν έμεινε πιστή σε αυτόν μέχρι θανάτου. Αυτή η άνευ όρων πίστη της ήταν άλλωστε και το στοιχείο που την κατέστησε πρώτη κυρία της καρδιάς του - αν μπορεί να λεχθεί ότι είχε καρδιά. Όπως ο ίδιος έλεγε: «Μόνο η κα Μπράουν και ο Γερμανικός Ποιμενικός μου είναι πιστοί και ανήκουν σε μένα».


Το οικοδόμημα που με πίστη στις ιδέες του αλλά και αίμα αθώων ο Χίτλερ είχε χτίσει, στις αρχές του Απριλίου του 1945 είχε ήδη αρχίσει να γκρεμίζεται. Το Γ’ Ράιχ μετρούσε μέρες και ο Χίτλερ εγκαταστάθηκε στα υπόγεια της Καγκελαρίας, όπου βρισκόταν το θωρακισμένο του καταφύγιο. Μαζί του η Εύα.  Στις 29 Απριλίου ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύτηκε τελικά την Εύα Μπράουν, μέσα στο καταφύγιο, με τους Σοβιετικούς στρατιώτες να βρίσκονται ήδη στο Βερολίνο. Ο γάμος ήταν πολιτικός και η Εύα που επιτέλους έκανε το όνειρο της πραγματικότητα, φόραγε ένα μαύρο νυφικό. Στο πιστοποιητικό του γάμου έσβησε το πατρικό της και υπέγραψε ως Εύα Χίτλερ.

Λένε πως το μαύρο στους γάμους προμηνύει κακοτυχία. Η τύχη που η Μπράουν επέλεξε για τον εαυτό της, επιλέγοντας να είναι η σύντροφος του μεγαλύτερου δικτάτορα της ιστορίας δε θα μπορούσε παρά να είναι κακή. Μία μόλις μέρα μετά, 30 Απριλίου 1945, το ζεύγος Χίτλερ κλείστηκε σ' ένα δωμάτιο του καταφυγίου και λίγο μετά το μεσημέρι αυτοκτόνησε. Τα δύο πτώματα αποτεφρώθηκαν. Οι Σοβιετικοί τους έθαψαν μυστικά στο Μαγδεμβούργο μαζί με τα πτώματα της οικογένειας Γκέμπελς, που είχε αυτοκτονήσει ομαδικά.

Πηγή: The Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου