12 αιτίες κούρασης και η αντιμετώπισή τους

Νιώθετε εξαντλημένοι παρόλο που κοιμάστε αρκετά; Πριν κατηγορήσετε τον γεμάτο τρόπο ζωής μάθετε περισσότερα σχετικά με τις αιτίες της ανεξήγητης κούρασης που νιώθετε. Η κούραση δεν είναι πάντα το αποτέλεσμα μιας υπερδραστήριας ζωής.





Το Royal College of Psychiatrists, υποδεικνύει ότι σε οποιαδήποτε στιγμή, ένας στους 5 ανθρώπους αισθάνεται ασυνήθιστα κουρασμένος και ένας στους 10 έχει παρατεταμένη κούραση. Οι γυναίκες τείνουν να αισθάνονται πιο κουρασμένες από τους άντρες.

Η κούραση, συχνά προκαλείται από φανερό ή σχετικά μικρό πρόβλημα που είναι εύκολο να διορθωθεί αλλά περιστασιακά μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης.

Η γιατρός, Liz Thomas, δήλωσε ότι η κούραση είναι συχνό παράπονο για το οποίο συχνά οι άνθρωποι ζητούν συμβουλή από τον γιατρό τους. Είναι σημαντικό να γίνεται η διάκριση μεταξύ της κούρασης λόγω έλλειψης ύπνου και της κούρασης στο πλαίσιο καλού και επαρκούς ύπνου.


Δείτε 12 αιτίες κούρασης


Έλλειψη ύπνου

Ακούγεται απλό, αλλά μια από τις αιτίες της κούρασης είναι ο λίγος ύπνος. Τα μωρά χρειάζονται περίπου 16 ώρες την ημέρα και οι έφηβοι 9. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7- 8 ώρες τη νύχτα αλλά ορισμένοι μπορεί να χρειάζονται 5 ή 10. Γενικά, όσο πιο μεγάλος είστε τόσο λιγότερο ύπνο χρειάζεστε.


Τρώτε λίγο

Αποτελεί άλλη φανερή αιτία κούρασης. Το να μην τρώτε αρκετά ή το να τρώτε λάθος τροφές μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Αν αρχίζετε την ημέρα σας με ντόνατς το σάκχαρό σας θα αυξηθεί αφήνοντας σας κουρασμένους. Πάντα να τρώτε ένα υγιεινό πρωινό. Προσπαθήστε να περιλαμβάνετε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως αυγά για να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα ενέργειας.


Αναιμία

Η αναιμία είναι από τις κυριότερες αιτίες που αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι. Συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει επαρκές οξυγόνο στους ιστούς και τα όργανα. Διαγιγνώσκεται εύκολα με εξέταση αίματος.

Η αναιμία επηρεάζει μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και περίπου 1 στους 20 άντρες αλλά μπορεί να είναι πιο συχνή σε γυναίκες που ακόμα έχουν έμμηνο ρύση, ιδιαίτερα αν είναι ‘’βαριά’’.

Η αγωγή εξαρτάται από την αιτία. Η πιο κοινή αιτία, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να διορθωθεί τρώγοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο ή λαμβάνοντας συμπληρώματα σιδήρου.


Θυρεοειδής που υπολειτουργεί

Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και ο μεταβολισμός δουλεύει πολύ αργά μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι και να αυξάνεται το βάρος σας. Μια εξέταση αίματος επιβεβαιώνει αν έχετε χαμηλά επίπεδα θυρεοειδούς και συνθετικές ορμόνες μπορούν να επαναφέρουν τα επίπεδα στο φυσιολογικό.


Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Αν η κούρασή σας διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες και είναι τόσο κακή που δεν μπορείτε να ελέγξετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, ένας ένοχος μπορεί να είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Μπορεί να έχει διάφορα συμπτώματα αλλά το κύριο είναι συνεχής ανεξήγητη εξάντληση.

Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για το σύνδρομο αλλά άνθρωποι που το έχουν συχνά ωφελούνται από την αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας, τις καλύτερες συνήθειες ύπνου και την απαλή άσκηση.


‘Απνοια

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι κοιμούνται αρκετά αλλά η άπνοια κλέβει τον ύπνο χωρίς να το καταλάβετε. Έχετε έλλειψη ύπνου παρά το γεγονός ότι περνάτε 8 ώρες στο κρεβάτι και την ημέρα νιώθετε εξαντλημένοι. Η άπνοια είναι πιο συχνή στους υπέρβαρους μεσήλικες άντρες. Το αλκοόλ και το κάπνισμα την επιδεινώνουν.Η λύση είναι να χάσετε βάρος, να σταματήσετε το κάπνισμα και να αποφεύγετε το αλκοόλ τα βράδια.


Λοίμωξη του ουροποιητικού

Αν είχατε ποτέ λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος πιθανόν είστε εξοικειωμένοι με την αίσθηση τσουξίματος και την ανάγκη να ουρήσετε αλλά η λοίμωξη δεν έχει πάντα τέτοια φανερά συμπτώματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κούραση μπορεί να είναι το μόνο σημάδι. Αν πάτε στον γιατρό μπορεί να σας δώσει αντιβιοτικά και θα εξαφανιστεί και η κούραση.


Τροφική δυσανεξία

Η τροφική δυσανεξία μπορεί να σας φέρει νύστα. Αν η κούρασή σας χειροτερεύει μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να έχετε τροφική δυσανεξία.

Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με υπό επίβλεψη διατροφή που δεν θα περιλαμβάνει ορισμένες τροφές ή προσπαθήστε να κόψετε ορισμένες τροφές που προκαλούν κούραση για να δείτε αν θα αισθανθείτε καλύτερα.

Στην περίπτωση κοιλιοκάκης ο οργανισμός αντιδρά άσχημα αν τρώτε γλουτένη. Η κούραση αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της νόσου, όπως και η διάρροια και η αναιμία. Ο γιατρός μπορεί να ελέγξει αν έχετε τη νόσο με απλή εξέταση αίματος.


Διαβήτης

Όταν πάσχετε από διαβήτη, το σάκχαρο μένει στο κυκλοφορικό αντί να εισχωρεί στα κύτταρα όπου θα είχε μετατραπεί σε ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός μένει από ενέργεια, παρόλο που έχει να φάει αρκετά.

Σύμφωνα με το Diabetes UK, ένα από τα κύρια μη διαγνωσθέντα συμπτώματα διαβήτη μπορεί να είναι η μεγάλη κούραση.

Αν έχετε συνεχή κούραση ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνετε εξέταση αίματος για διαβήτη. Υπάρχει ποικιλία αγωγών, στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται αλλαγές στον τρόπο ζωής, θεραπεία με ινσουλίνη και άλλα φάρμακα.


Καρδιοπάθεια

Όταν καθημερινές εργασίες όπως η καθαριότητα του σπιτιού ή το ανέβασμα σκάλας σας αφήνουν εξαντλημένο μπορεί να είναι σημάδι ότι η καρδιά σας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Μπορεί να είναι αρχικό σύμπτωμα καρδιοπάθειας. Αναζητήστε ιατρική συμβουλή. Υπάρχουν αλλαγές του τρόπου ζωής, φάρμακα και θεραπευτικές προσεγγίσεις για να τεθεί η καρδιοπάθεια υπό έλεγχο.


Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη δεν προκαλεί μόνο συναισθηματικά προβλήματα αλλά και σωματικά. Κούραση, πονοκέφαλοι και απώλεια όρεξης είναι ορισμένα από τα πιο συχνά σωματικά συμπτώματα.

Αν αισθάνεστε κουρασμένοι για περισσότερο από 2 εβδομάδες αναζητήστε ιατρική συμβουλή. Αν αντιμετωπίστε την κατάθλιψη θα πρέπει να εξαφανιστεί και η κούραση.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν συνεχή ανεξέλεγκτα αισθήματα άγχους, που είναι τόσο ισχυρά που η ζωή τους επηρεάζεται σημαντικά.

Στη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή εκτός από την ανησυχία και την ευερεθιστότητα οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται κουρασμένοι.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία. ‘Ερευνα ανακάλυψε ότι περισσότεροι από 1 στους 3 κατοίκους της Βρετανίας υποφέρουν από διαταραχή ύπνου που μπορεί να θέσει όσους πάσχουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και διπολική διαταραχή.


Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Είναι συχνή ιική λοίμωξη που προκαλεί κούραση, πυρετό, πονόλαιμο και πρησμένους αδένες. Πιο ευάλωτοι είναι οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες. Η κούραση μπορεί να παραμένει για αρκετούς μήνες.

Ορισμένες φορές είναι φανερό γιατί αισθάνεστε κουρασμένοι. Έχετε μικρά παιδιά. Μπορεί να είστε υπέρβαρος ή πολύ αδύνατος, που μπορεί επίσης να επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας.


Η γιατρός Liz Thomas συμβουλεύει

Αν και είναι σημαντικό να αποκλείσετε ιατρικά προβλήματα, η εμπειρία της λέει ότι τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ιατρική αιτία.

Συχνά οι άνθρωποι είναι πολυάσχολοι και έχουν μεγάλες προσδοκίες σχετικά με το τι μπορεί να κάνουν σε μια ημέρα. Αυτό συχνά συνδυάζεται με ξενύχτια, πρωινό ξύπνημα και έλλειψη χαλάρωσης.

Αν ανησυχείτε για την κούρασή σας θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να την ελέγξετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου