Ποια μικρόβια «κρύβονται» στο μπάνιο σας (video)

Ποια είναι όμως τα πραγματικά μικρόβια που «κρύβονται» στο μπάνιο σας και πως μπορείτε να απαλλαγείτε απ’ αυτά.






Τα μικρόβια είναι παντού

Τα κακά νέα είναι ότι σε ότι αφορά τα μικρόβια του μπάνιου είναι παντού. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα μικρόβια ζουν εντός του ανθρώπινου οργανισμού. 

«Το ανθρώπινο σώμα έχει περισσότερα μικρόβια απ’ ότι κύτταρα», εξηγεί ο Δρ Φίλιπ Μ. Τιερρο, διευθυντής Κλινικής Μικροβιολογίας και Διαγνωστικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Tisch, της Νέας Υόρκης. «Το 90% του συνόλου των κυττάρων στο σώμα μας είναι τελικά μικροβιακά κύτταρα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε στην απομόνωση αποφεύγοντας τα βακτήρια», εξηγεί. Αλλά ο Δρ Τιερρο υπογραμμίζει ότι τα περισσότερα είναι τελείως ακίνδυνα για τον άνθρωπο. 




Φυσικά, όχι όλα. Άρα, τα επιβλαβή μικρόβια που ενδεχομένως να «φιλοξενεί» το μπάνιο σας μπορεί να ανήκουν σε μια από τις παρακάτω ομάδες: 

Γαστρεντερικοί ιοί που προκαλούν στομαχικές αδιαθεσίες στους ανθρώπους. Σ΄ αυτά περιλαμβάνονται ο νοροϊός, που συνήθως ενοχοποιείται για τα ξεσπάσματα γαστρεντερίτιδας κυρίως σε κρουαζιερόπλοια. Οι ιοί αυτοί συνήθως εντοπίζονται στο κάθισμα της τουαλέτας και μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μάλιστα, μπορούν να επιβιώσουν σε στέρεες επιφάνειες για έως και μια εβδομάδα, σύμφωνα με τον Δρ Τιερρο.

Εντερικοί παθογόνοι οργανισμοί που εξαπλώνονται από τα μολυσμένα τρόφιμα (και εντοπίζονται στα κόπρανα). Στους οργανισμούς αυτούς περιλαμβάνονται η σαλμονέλα, το E.coli, η shigella και το καμπυλοβακτηρίδιο. Το E.coli O157 προκαλεί διάρροια συνδυαστικά με αίμα στα κόπρανα. 

Δερματικοί και αναπνευστικοί οργανισμοί, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, περιλαμβανομένου και του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά στελέχους MRSA, και ο σταφυλόκοκκος της ομάδας Α. 

Επιδερμόφυτοι μύκητες, που μεταδίδονται όταν περπατάμε με γυμνά πόδια στο μπάνιο. Άλλοι υπολειμματικοί μύκητες, όπως αυτοί στις ντουζιέρες και τις μπανιέρες. Δεν προκαλούν λοιμώξεις, αλλά επιδεινώνουν το άσθμα και τις αλλεργίες.

Όπως πριν εκκενώσετε το μπάνιο σας και ξεκινήσετε την απολύμανση, μάθετε και τα καλά νέα: Αν καθαρίζετε τακτικά και εφαρμόζετε απλές συμβουλές υγιεινής, τα μικρόβια του μπάνιου σας δεν είναι απειλητικά για την υγεία σας. «Μόνο το 1%-2% των μικροβίων είναι παθογόνα, δηλαδή μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα», εξηγεί ο Δρ Τιερρο. Βεβαίως, είναι πολύ πιθανό να κολλήσετε κάτι, αλλά η καλή προσωπική υγιεινή, το καθαρό σπίτι και η σωστή συντήρηση των τροφίμων, θα σας βοηθήσουν να είστε πάντα υγιείς. 


Διατηρείστε το μπάνιο καθαρό

Αν ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες καθαριότητες του μπάνιου, όταν χρησιμοποιείτε το μπάνιο σας, τότε θα αποφύγετε την μετάδοση των προαναφερόμενων μικροοργανισμών. 
  • Τακτική καθαριότητα: Αυτό σημαίνει να καθαρίζετε το πάτωμα του μπάνιου και τις συμπαγείς επιφάνειες με απολυμαντικό σε εβδομαδιαία βάση και πιο ενδελεχή καθαριότητα μια φορά τον μήνα. Αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή επισκέπτης έχει γρίπη ή διάρροια, θα πρέπει να κάνετε καθημερινή καθαριότητα. 
  • Χρησιμοποιείστε το κατάλληλο καθαριστικό μπάνιου. Επιλέξτε κάποιο που να περιέχει χλώριο ή φτιάξτε το δικό σας με ένα φλιτζάνι χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό για αποτελεσματική απολύμανση. 
  • Προσοχή στην λεκάνη της τουαλέτας. «Εκεί καταλήγουν όλες οι σωματικές εκκρίσεις. Μετά από μερικές ώρες χρήσης, τα μικρόβια αρχίζουν να δημιουργούν αποικίες, επιτρέποντας σε παθογόνους οργανισμούς να επιβιώσουν ακόμη κι αν χρησιμοποιείτε ταμπλέτες χλωρίνης στο καζανάκι», εξηγεί ο Δρ Τιερρο. Για αποτελεσματική απολύμανση αφήστε την παχύρευστη χλωρίνη να μείνει στη λεκάνη και το κάθισμα της τουαλέτας για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν ξεπλύνετε με νερό και σαπούνι. 
  • Κρατήστε το πάτωμα και τους τοίχους του μπάνιου καθαρά και χωρίς μούχλα. Φροντίζετε να αλλάζετε τακτικά και την κουρτίνα του μπάνιου (ανά τρίμηνο τουλάχιστον), ανάλογα με το πόσο σχολαστικοί είστε γενικά με την καθαριότητα του μπάνιου. 
  • Για τους λεκέδες του μπάνιου, χρησιμοποιήστε είτε χλωριούχο διάλυμα σε σπρέι, είτε αντιβακτηριδιακά πανάκια. 
  • Μην ξαναχρησιμοποιείτε σφουγγάρια, τα οποία «φιλοξενούν» βακτήρια και τελικά αφήνουν τις επιφάνειες του μπάνιου πιο βρώμικες. Αγοράστε φθηνά σφουγγάρια ή τρίψτε τις επιφάνειες με παλιές πετσέτες ή πανάκια. 


Στην μάχη για την αποφυγή των βακτηρίων του μπάνιου θα πρέπει επίσης να έχετε καλή προσωπική υγιεινή: 

  1. Μετά από κάθε χρήση της τουαλέτας πλένετε πάντα τα χέρια σας και ειδικά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας.
  2. Κατεβάζετε το καπάκι της τουαλέτας, πριν τραβήξετε το καζανάκι, ώστε να αποφύγετε τη διασπορά των μικροοργανισμών στην ατμόσφαιρα. 
  3. Αλλάξτε οδοντόβουρτσα μετά την ανάρρωσή σας από κάποια ασθένεια.
Αν εσείς και η οικογένειά σας ακολουθήσετε πιστά αυτά τα απλά μέτρα, τότε δεν έχετε να φοβάστε τα μικρόβια του μπάνιου. «Η πλειοψηφία των μικροβίων είναι άκακα, καθώς συντελούν στην ανοσία μας», υπενθυμίζει ο Δρ Τιερρο. «Βέβαια, θα πρέπει πάντα να ξέρετε ποια μπορεί να απειλήσουν την υγεία σας και πώς να τα αντιμετωπίσετε, αν θέλετε να αποφύγετε καταστάσεις που θα ταλαιπωρήσουν την υγεία σας», καταλήγει ο Δρ Τιερρο.

Πηγή

2 σχόλια:

zisis είπε...

Ο μεγάλος αριθμός των μικροβίων στις δημόσιες τουαλέτες, αλλά και στις ιδιωτικές, οφείλεται κυρίως στο υπόλειμμα των κοπράνων πάνω στα κομμάτια του χρησιμοποιημένου χαρτιού, που στεγνώνει και τελικά εξαερώνεται. Είναι παράξενο(;) που όλες σχεδόν οι «επιστημονικές» μελέτες που αναφέρονται στο θέμα, δεν εξετάζουν αυτή την παράμετρο. Μήπως έχει να κάνει με τα μεγάλα συμφέροντα πίσω απ την κατανάλωση του χαρτιού τουαλέτας; Πάντως θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από υγιεινή άποψη, μια σχετική έρευνα. Αρχικά η σύγκριση θα γίνει μεταξύ δύο ιδιωτικών τουαλετών , που στη μια θα χρησιμοποιείται το χαρτί και στην άλλη όχι. Το αποτέλεσμα μπορεί ακόμα να επηρεάσει και τη δυνατότητα της αντιμετώπισης και των τόσο επικίνδυνων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. \

zisis είπε...


ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ ΑΠΟ, Η ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ.
Γιατί η ουρολοίμωξη προσβάλει κυρίως τις γυναίκες; Ο λόγος είναι ότι τα ουρογεννητικά όργανα στις γυναίκες, που όχι μόνο είναι δίπλα στον πρωκτό, που είναι το κέντρο και η πηγή των μικροβίων, είναι εντελώς απροστάτευτα, σε αντίθεση με τους άντρες, στην μεταφορά μικροβίων. Ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται για σκούπισμα το χαρτί τουαλέτας, αλλά και τα υγρά χαρτο-μάντηλα, επειδή ο καθαρισμός είναι ατελής. Τα υπολείμματα των κοπράνων, γρήγορα στεγνώνουν , εξαερώνονται και κατακλύζουν τα γυναικεία ουρογεννητικά όργανα.
Το ντουζ μετά την αφόδευση είναι σαφώς πιο υγειινό, αλλά δεν αποκλείει και αυτό τη μεταφορά μικροβίων με το νερό.
Ένας επιπρόσθετος τρόπος μεταφοράς μικροβίων είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής. Τα γεμάτα με κολοβακτηρίδια κλπ εξωτερικά τοιχώματα του πέους, είναι συνεχής πηγή μόλυνσης για τις γυναίκες.
Η λύση είναι μία. Το KO BIDET (KO ΜΠΙΝΤΕ) για τις γυναίκες πρώτα , αλλά και τους άντρες, αφού είναι μέρος του φαύλου κύκλου..Mε τον ενιαίο, ισχυρό (αλλά ρυθμιζόμενο) ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ του πίδακα νερού, που δρα στην αυστηρά περιορισμένη περιοχή του σώματος, είναι 100% αποτελεσματικό ως προς την καθαριότητα του χώρου. Έτσι η θεραπεία με τα φάρμακα θα είναι αποτελεσματική, αφού θα σταματήσει η ανατροφοδότηση των μικροβίων. zikonto@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου