Η αποχή από το Σεξ

Όλοι έχουμε γνωρίσει άντρες ή γυναίκες για τους οποίους αναρωτιόμαστε αν έχουν σεξουαλική ζωή ή αν, γενικότερα, απέχουν από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα. 









Είναι γεγονός ότι κάποια σοβαρή ασθένεια ή άλλη σχετική αιτία μπορούν να κρατήσουν ένα άτομο μακριά από την απόλαυση της σεξουαλικής ζωής. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις σημαντικοί ψυχολογικοί παράγοντες προδιαθέτουν την αποχή ενός ατόμου από τη σεξουαλική δραστηριότητα, όπως, για παράδειγμα:

  • Μια ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία.
  • Αυστηροί κανόνες σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης & απουσία συναισθηματικής στήριξης.
  • Ανεσταλμένη σεξουαλικότητα.
  • Ψυχική διαταραχή.
  • Διαταραχή προσωπικότητας που επηρεάζει γενικά τις διαπροσωπικές σχέσεις.
  • Άλλες συγκυρίες της ζωής, π.χ., θάνατος συντρόφου, επαγγελματικές υποχρεώσεις, ασθένειες κλπ.


Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα επιφέρει μια επιβαρημένη συναισθηματική κατάσταση στην καθημερινή ζωή του ατόμου το οποίο βιώνει αίσθημα  θλίψης, συναισθηματικού «κενού» και βαρεμάρας. Νιώθει ότι δεν μπορεί να νιώσει χαρά, να γεμίσει τη ζωή του και, παράλληλα, δεν συνειδητοποιεί τους λόγους για τους οποίους νιώθει αυτά τα συναισθήματα. Παράλληλα, όταν επιχειρήσει να έρθει σε επαφή μετά από μακροχρόνια αποχή μπορεί να νιώσει ανασφάλεια, έντονο άγχος και φόβο αποτυχίας ή κριτικής. Σαν να βιώνει και πάλι το άγχος της «πρώτης φοράς»... Η ξαφνική έκθεση του εαυτού του είναι μεγάλη και φοβάται ότι θα χάσει τον έλεγχο.


Για τη γυναίκα

Η αποχή από το σεξ για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να επιφέρει σε μια γυναίκα καταθλιπτική διάθεση, επιθετικότητα και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι επιδράσεις αυτές εξαρτώνται βέβαια σε μεγάλο βαθμό  από τη σημασία που εναποθέτει η ίδια στη σεξουαλική δραστηριότητα και πόσο την θεωρεί έναν σημαντικό τομέα της ζωής προκειμένου να νιώθει η ίδια ικανοποιημένη και ευχαριστημένη. Σε ελάχιστες περιπτώσεις σήμερα, υφίσταται η συντηρητική άποψη της αποχής λόγω διαφύλαξης της παρθενιάς κοκ. Η μακροχρόνια αποχή μιας γυναίκας από το σεξ και κάθε σεξουαλική δραστηριότητα συνήθως υποδηλώνει την παρουσία μιας σειράς δυσκολιών στη δημιουργία σχέσεων με το άλλο φύλο, κακής σχέσης της ίδιας με τον εαυτό της και το σώμα της, υπερβολικών φόβων, αναστολών και ενοχικής στάσης απέναντι στο σεξ. 


Για τον άντρα

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις για τον άντρα είναι παρόμοιες με της γυναίκας, με ιδιαίτερη έμφαση στον φόβο με τον οποίο ο άντρας προσεγγίζει μια νέα επαφή μετά από μακροχρόνια αποχή. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η μακροχρόνια αποχή στον άντρα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της εκσπερμάτισης και της στύσης, ή ακόμη και της σεξουαλικής επιθυμίας. Βάσει αυτών μπορεί να εκκινήσει ένας φαύλος κύκλος άγχους και προσμονής αποτυχίας, ο ίδιος δηλαδή να φοβάται να επαναλάβει μια επαφή «μήπως και πάλι αποτύχει» κοκ. Τα προβλήματα αυτά όμως αποκαθίστανται αυτόματα όταν αρχίσει και πάλι μια ομαλή σεξουαλική δραστηριότητα. Είναι θέμα χρόνου. Πολλές φορές όμως δεν υπάρχει η ψυχραιμία και πολλές «παρεξηγήσεις» χτίζονται με αυτό τον τρόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου