Συσχέτιση του ψυχισμού με την ημερομηνία γέννησής

Το ταπεραμέντο και η ψυχική μας διάθεση επηρεάζεται καταλυτικά από την εποχή που γεννιόμαστε σύμφωνα με ανάλυση ουγγρικής επιστημονικής ομάδας.










Στη μελέτη με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ξένια Γκόντα του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Semmelweis της Βουδαπέστης υποστηρίζεται ότι η εποχή της γέννησης (χειμώνας, καλοκαίρι κ.λπ.) μπορεί να επηρεάσει και μάλιστα σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών στο μέλλον.

Η παρουσίαση της έρευνας έγινε στο πλαίσιο συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Βερολίνο (18 έως 21 Οκτωβρίου). Σε αυτή οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 400 άτομα με μέση ηλικία 21 ετών, συσχετίζοντας την προσωπικότητα και τις πιθανές διαταραχές της με το πότε γεννήθηκε καθένας.

Η ανάλυση, μεταξύ άλλων, έδειξε ότι:

  • Οι άνθρωποι με κυκλοθυμική προσωπικότητα (με γρήγορες εναλλαγές διάθεσης μεταξύ χαράς και λύπης) έχουν σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό γεννηθεί το καλοκαίρι. Αντίθετα, σπάνια είναι κυκλοθυμικός κάποιος που έχει γεννηθεί τον χειμώνα.
  • Οι άνθρωποι με υπερθυμία (υπερβολικό αίσθημα ευεξίας και ενεργητικότητας) έχουν γεννηθεί κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.
  • Όσοι έχουν γεννηθεί τους χειμωνιάτικους μήνες, είναι πολύ λιγότερο επιρρεπείς σε ευερεθιστότητα και νεύρα, σε σχέση με όσους έχουν γεννηθεί άλλες εποχές του έτους.
  • Οι γεννημένοι στη διάρκεια του φθινοπώρου εμφανίζουν πολύ μικρότερη τάση για κατάθλιψη σε σχέση με όσους έχουν γεννηθεί τον χειμώνα.

Όπως δήλωσε η Ξένια Γκόντα, 
«προηγούμενες βιοχημικές μελέτες έχουν δείξει ότι η εποχή που γεννιέται κανείς, ασκεί επιρροή σε ορισμένους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, κάτι που είναι ανιχνεύσιμο ακόμη και όταν ο άνθρωπος πια ενηλικιώνεται. Αυτό μας έκανε να πιστέψουμε ότι η εποχή της γέννησης μπορεί να έχει μια πιο μόνιμη επίδραση στον ψυχισμό και η νέα μελέτη μας το επιβεβαιώνει. Βασικά, φαίνεται πως ανάλογα με το πότε γεννιέται κανείς, αυξάνεται ή μειώνεται η πιθανότητα να εμφανίσει ορισμένες διαταραχές διάθεσης και συναισθήματος».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου