Βραβείο Νόμπελ σε ερευνητές που ανακάλυψαν το σύστημα GPS του εγκεφάλου

Τρεις επιστήμονες από τη Βρετανία μοιράζονται το Νόμπελ φυσιολογίας / ιατρικής, για την ανακάλυψη του συστήματος GPS του εγκεφάλου.





Το βραβείο Νόμπελ για τη φυσιολογία / ιατρική δόθηκε σε 3 επιστήμονες που ανακάλυψαν το σύστημα GPS του εγκεφάλου.

Ο ερευνητής Καθηγητής John O'Keefe από τη Βρετανία και οι May-Britt Moser και Edvard Moser μοιράζονται το βραβείο.

Ανακάλυψαν πώς γνωρίζει ο εγκέφαλος πού είμαστε και πώς μπορεί να κινείται από το ένα μέρος στο άλλο.

Το εύρημα μπορεί ενδεχομένως να εξηγεί γιατί ασθενείς με νόσο του Alzheimer δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το περιβάλλον τους.

Η επιτροπή των Νόμπελ ανακοίνωσε ότι οι ανακαλύψεις έλυσαν ένα πρόβλημα που απασχόλησε για εκατονταετίες φιλοσόφους και επιστήμονες.

Ο καθηγητής O'Keefe, από το University College London, ανακάλυψε το πρώτο μέρος του εσωτερικού συστήματος προσδιορισμού θέσης, το 1971.

Έδειξε ότι μια ομάδα νευρώνων ενεργοποιούνταν όταν ένας ποντικός βρισκόταν σε ένα μέρος ενός δωματίου.

Όταν ο ποντικός ήταν σε διαφορετική περιοχή ενεργοποιούνταν διαφορετική ομάδα νευρώνων.
Ο καθηγητής O'Keefe σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι ‘’νευρώνες –τοποθεσίας’’ που βρίσκονται στον ιππόκαμπο δημιουργούν ένα χάρτη στον εγκέφαλο.

Το 2005, το ζεύγος ερευνητών May-Britt και Edvard, ανακάλυψε διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου που δρα περισσότερο ως ναυτικός χάρτης.

Οι ‘’νευρώνες πλέγματος’’ σχετίζονται με γεωγραφικό ύψος και πλάτος βοηθώντας τον εγκέφαλο να κρίνει την απόσταση και να κινείται.

Η έρευνα έγινε στο Norwegian University of Science and Technology στο Trondheim. Η επιτροπή των Νόμπελ σημείωσε ότι ο συνδυασμός κυττάρων πλέγματος και τοποθεσίας αποτελεί ολοκληρωμένο σύστημα εντοπισμού θέσης, ένα εσωτερικό GPS στον εγκέφαλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου