Οθόνες και ψυχολογία των παιδιών.

Παιδιά που παραμένουν εκτεθειμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε οθόνες τηλεόρασης ή υπολογιστή, φαίνεται να παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα ψυχολογικής ευημερίας και ισορροπίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Bristol της Αγγλίας.



Ερευνητές κατέγραψαν σε παιδιά ηλικίας 10 και 11 ετών, το ποσοστό ελεύθερου χρόνου που ξοδεύουν μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση, παρατηρώντας την ψυχολογική τους κατάσταση, καθώς και την σωματική τους δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως, όσο περισσότερος ήταν ο χρόνος όπου τα παιδιά κοιτούσαν μία οθόνη, τόσο συχνότερες ήταν οι αναφορές τους σε αισθήματα μοναξιάς, αρνητικότητας ή λύπης, ανεξάρτητα με τα επίπεδα σωματικής τους δραστηριότητας.



Οι επιστήμονες ψυχολογίας που συμμετείχαν στην έρευνα δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν η έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης, ευθύνεται για την αρνητική μεταβολή της ψυχικής κατάστασης των παιδιών, ή εάν απλά συντελεί στην ενεργοποίηση διαταραχών σε παιδιά με προϋπάρχοντα ψυχολογικά προβλήματα, παρασύροντας τα σε ακατάσχετη χρήση video παιχνιδιών και παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί επισημαίνουν πως καταχρήσεις τέτοιου τύπου, ίσως να αποτελούν προειδοποίηση για βαθύτερα ψυχολογικά ζητήματα.

Scientific American Mind - issue: Jan/Feb 2011