Εγκαταλειμμένα κάστρα και αρχοντικά.

Κάστρα, πύργοι, αρχοντικά-επίδειξη πλούτου και εξουσίας από βασιλιάδες, ευγενείς, αλλά και για άλλους πολύ πλούσιους ανθρώπους. Κτίρια που σε άλλες εποχές γνώρισαν στιγμές έντονης ζωής, πλούτου και δόξας.Σήμερα όμως παραμένουν εγκαταλειμμένα και απλώς θυμίζουν στους επισκέπτες και περαστικούς άλλες εποχές και περασμένα μεγαλεία.


Ας γνωρίσουμε λίγο κάποια αυτά τα κάστρα.

Το κάστρο Μιράντα


Το κάστρο με το όνομα "Μιράντα" είναι ένα κάστρο του 19ου αιώνα και βρίσκεται στο Celles, στο Βέλγιο. Χτίστηκε το 1866, από τον Άγγλο αρχιτέκτονα Mlner και ανήκε στην οικογένεια Liedekerke-Beaufort. Η οικογένεια αυτή είχε εγκαταλείψει το προηγούμενο σπίτι της , το κάστρο Veves, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης.Το κάστρο έμεινε στην ιδιοκτησία των απογόνων της οικογένειας μέχρι τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, όταν ανάλαβε τη χρήση του η Εθνική Εταιρεία Σιδηροδρόμων του Βελγίου και το μετάτρεψε σε ορφανοτροφείο. Είχε αυτή τη χρήση μέχρι το 1980. Από το 1991 παραμένει κενό.

Παρά το γεγονός ότι ο δήμος της Celles έχει ζητήσει να το αναλάβει, η οικογένεια αρνείται. Έτσι το κάστρο παραμένει εγκαταλειμμένο.Το αρχοντικό Πάλμερ


Το αρχοντικό αυτό ανήκε σε έναν πλούσιο επιχειρηματία του Σικάγο, στις ΗΠΑ, που ονομαζόταν Πότερ Πάλμερ. 'Ηταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Σικάγο.

Το αρχοντικό κατασκευάστηκε το 1882-1885 και ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική κατοικία στο Σικάγο. Η κατασκευή του στοίχισε συνολικά ένα εκατομμύριο δολάρια.Κατεδαφίστηκε το 1951, προκειμένου να ανεγερθεί το μεγαλύτερο ξενοδοχείο του κόσμου, του οποίου ο προϋπολογισμός ήταν 25 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το έργο όμως δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα την θέση του μεγάλου αρχοντικού έχει πάρει μια πολυκατοικία, που δίνει στέγη σε 740 οικογένειες.Το κάστρο Mesen


Το κάστρο Mesen βρίσκεται σε ένα ήσυχο πάρκο κοντά στο κέντρο του χωριού Lebe, στο Βέλγιο. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, για μια βασιλική οικογένεια. Μετά από δύο αιώνες, κατά την διάρκεια των οποίων έγιναν πολλές προσθήκες και ανακαινίσεις, πωλήθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως εργοστάσιο.Μετά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως οικοτροφείο για κορίτσια. Ηεγκατάλειψη ήρθε όταν το κάστρο πέρασε στα χέρια του Υπουργείου Άμυνας. Για δεκαετίες σάπιζε παραμελημένο. Το κόστος αποκατάστασης ήταν πολύ μεγάλο και για το λόγο αυτό δεν έχει χαρακτηριστεί ως "ιστορικό μνημείο".Το αρχοντικό Hafodunos


Ένα αρχοντικό, γοτθικού ρυθμού, είναι το Hafodunos. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Llangernyw στην Ουαλία και χτίστηκε το 1861-1866, από την οικογένεια Sandbach Hafodunos. Πουλήθηκε το 1930 και από τότε είχε διαφορετικές χρήσεις, όπωςοικοτροφείο και γηροκομείο.Το 2004 μια μεγάλη πυρκαγιά κατάστρεψε το εσωτερικό του κτιρίου. Μετά την πυρκαγιά παραμελήθηκε εντελώς. Πωλήθηκε το 2010 και οι νέοι ιδιοκτήτες εξέφραζαν την επιθυμία να αποκαταστήσουν το οίκημα.Το κάστρο Bannerman


Το κάστρο Bannerman δεν είναι πραγματικά ένα κάστρο, με την κλασσική έννοια του όρου. Δεν χτίστηκε από κανέναν βασιλιά ή άλλον ευγενή.

Το 1900, ο Fransis Bannerman, επιχειρηματίας (ο αυτοαποκαλούμενος "βασιλιάς των όπλων") αγόρασε το νησί Pollepel, που βρίσκεται στον ποταμό Hudson, 80 χλμ. βόρεια της Νέας Υόρκης. Ο σκοπός του ήταν να το χρησιμοποιήσει σαν αποθήκη για 30 εκατομμύρια πυρομαχικά. Έτσι την άνοιξη του 1901 ξεκίνησε η ανέγερση του οικοδομήματος.


Το κάστρο ήταν ορατό από τις όχθες του ποταμού και ήταν διαφήμιση για τις επιχειρήσεις του Bannerman. Η κατασκευή σταμάτησε το 1918 με το θάνατο του Bannerman. Τον Αύγουστο του 1920, μια μεγάλη έκρηξη πυρομαχικών κατάστρεψε ένα μεγάλο τμήμα του οικοδομήματος. Το έργο της έκρηξης ολοκληρώθηκε από μιαπυρκαγιά που ξέσπασε το 1969.

Σήμερα το κάστρο είναι ιδιοκτησία της Κρατικής Υπηρεσίας Πάρκων της Νέας Υόρκης. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι ακόμα όρθιοι, όμως το εσωτερικό έχει καταστραφεί. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο κοινό.