Γιατί θυμόμαστε μερικά όνειρα αλλά όχι άλλα;

Γιατί θυμόμαστε μερικά όνειρα αλλά όχι άλλα; Είναι επειδή περιλαμβάνεται ο μηχανισμός του εγκεφάλου που ελέγχει εάν θυμόμαστε ή ξεχνάμε τα πράγματα όταν είμαστε άγρυπνοι.

 





Έτσι λέει ο Luigi De Gennaro στο πανεπιστήμιο της Ρώμης, στην Ιταλία, και η ομάδα του, η οποία χρησιμοποίησε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) για να ελέγξει τη δραστηριότητα εγκεφάλου των σπουδαστών καθώς κοιμήθηκαν. Η ομάδα έλεγξε 65 σπουδαστές: 30  οι οποιοι συνήθως ξυπνούν ενώ στο ύπνο γρήγορης-μετακίνησης-ματιών (REM), και 35 οι οποίοι ξυπνούν συνήθως στο στάδιο ύπνου 2 μη-REM.Περίπου δύο τρίτα και των δύο ομάδων θυμήθηκαν τα όνειρα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Εκείνοι που ξύπνησαν κατά τη διάρκεια του ύπνου REM και θυμήθηκαν επιτυχώς τα όνειρά τους ήταν πιθανότερο να καταδείξουν ένα σχέδιο των ταλαντώσεων EEG αποκαλούμενων κύματα θήτα στις μετωπικές και προμετωπιαίες περιοχές φλοιών - τα μέρη του εγκεφάλου όπου η πιό προηγμένη σκέψη μας εμφανίζεται."Το είδος ταλαντώσεων EEG και η φλοιώδης περιοχή που περιλαμβάνεται είναι τα ίδια με εκείνες που είναι σημαντικές για την υπενθύμιση των μνημών στα άγρυπνα υποκείμενα, " λέει ο de Gennaro.


Σε όσους ξύπνησαν σε μη-REM φάση, εκείνοι που θυμήθηκαν τα όνειρά τους είχαν τα σχέδια της άλφα δραστηριότητας κυμάτων στο δεξιό χρονικό λοβό - που περιλαμβάνεται στην αναγνώριση των συναισθηματικών γεγονότων - που εμοίασαν με τη δραστηριότητα που ήταν γνωστή για να είναι βασικά για την ανάκληση ενώ είσαι άγρυπνος.


Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και όταν είμαστε κοιμισμένοι, τα ίδια μέρη των εγκεφάλων μας είναι στην επιφυλακή για τα πράγματα που θυμούνται. Αυτά είναι συχνά γεγονότα που χρεώνονται συναισθηματικά και που ο εγκέφαλος κρίνει σημαντικά, εάν είμαστε άγρυπνοι ή όχι.

Ο De Gennero λέει ότι τα αποτελέσματα είναι τα πρώτα στοιχεία ότι η φυσιολογία από την οποία οι μνήμες αποθηκεύονται είναι η ίδια εάν είμαστε άγρυπνοι ή κοιμισμένοι." Αυτά τα συμπεράσματα είναι παρόμοια με τα γνωστά σχέδια EEG στην άγρυπνη ανάμνηση μνήμης,που προτείνει μια συνέχεια των εγκεφαλικών διαδικασιών σε όλο τον κύκλο ύπνος-ξύπνημα," λέει Michael Czisch, ο οποίος μελετά τον ύπνο στο Ινστιτούτο Max Planck της ψυχιατρικής στο Μόναχο, Γερμανία.

Πηγή