Μύθοι και αλήθειες για την κατανάλωση νερού.

Είναι σημαντικό «να πίνετε πολλά υγρά», αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν αυτό μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα υγείας;Το νερό είναι απαραίτητο για την καλή υγεία, ενώ οι ανάγκες διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Παρακάτω παρουσιάζονται εννέα λάθος αντιλήψεις που έχουμε σχετικά με την κατανάλωση του νερού.

Όσο πιο πολύ νερό πίνουμε τόσο περισσότερο θα αδυνατίσουμε
Λάθος : Το νερό βοηθά στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή αλλά δεν αδυνατίζει από μόνο του.
Πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα
Λάθος: Επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν οφέλη από τη μεγάλη κατανάλωση νερού καθημερινά. Αυτό υποστηρίζει ο Δρ. Stanley Goldfarb, νεφρολόγος από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania.

Το νερό βοηθά να διώξουμε τις τοξίνες
Λάθος: Η κατανάλωση του νερού σε φυσιολογικά πλαίσια βελτιώνει το φιλτράρισμα των τοξινών από τα νεφρά σε αντίθεση με την υπερβολική κατανάλωση που μειώνει τις λειτουργίες του νεφρού σύμφωνα με τον Δρ. Goldfarb.

Όσο πιο πολύ νερό πίνουμε τόσο πιο υγιές θα φαίνεται το δέρμα μας
Λάθος: Το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Η επιπλέον κατανάλωση νερού δεν συνδέεται με την ωφέλεια για τον οργανισμό μας (δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας).

Όταν γυμνάζεσαι χωρίς να πίνεις νερό παθαίνεις αφυδάτωση
Λάθος: Αφυδάτωση παθαίνει κάποιος όταν χάσει το 2% του βάρους του. Οι αθλητές καθώς και οι άνθρωποι που μένουν σε ζεστά και ξηρά κλίματα έχουν περισσότερη ανάγκη για νερό σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Η κατανάλωση νερού χαρίζει υγεία και ευεξία
Λάθος: Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και αδυναμία συγκέντρωσης σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal από τη Δρ. Margaret Mc Cartney.

Πριν το φαγητό πρέπει να πίνουμε 2 ποτήρια νερό για να έχουμε μειωμένη όρεξη
Λάθος: Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη μελέτη που να το υποστηρίζει. Πρέπει να πίνουμε νερό εφόσον το επιθυμούμε.
Το εμφιαλωμένο νερό είναι καλύτερο από το νερό της βρύσης
Λάθος: Τα χημικά που χρησιμοποιούν οι εταιρείες εμφιαλώσεως μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερά για την υγεία μας. Χαρακτηριστική είναι η υπονατριαιμία (δηλητηρίαση από νερό) που χαρακτηρίζει την υπερβολική μείωση του νατρίου στο αίμα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο λόγω μεγάλων ποσοτήτων πρόσληψης νερού.


Οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν πρέπει να πίνουν πολύ γάλα και λιγότερο νερό
Λάθος: Χρειάζονται επιπλέον υγρά για να μείνουν ενυδατωμένες. Το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά οι έγκυες γυναίκες πρέπει να πίνουν 2,3 λίτρα νερό την ημέρα ενώ οι γυναίκες που θηλάζουν 3,1 λίτρα νερό την ημέρα.

Πηγή