DeepMind vs ανθρώπινου μυαλού

Η DeepMind, είναι μια γνωστή Βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που εξαγοράστηκε από την Google. Τον περασμένο Μάρτιο η DeepMind εντυπωσίασε τον κόσμο, όταν το τεχνητής νοημοσύνης πρόγραμμα AlphaGo AI κέρδισε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Lee Se-dol στο παιχνίδι Go.




Το αρχαίο Κινέζικο παιχνίδι Go, θεωρείται το πιο δύσκολο «perfect information» παιχνίδι, αφού παρόλο τους απλούς κανόνες, το παιχνίδι είναι πολύπλοκο και απαιτεί ιδιαίτερα προχωρημένο βαθμό διαίσθησης. Το AlphaGo AI, με το επαναστατικό του σύστημα νευρωνικών δικτύων και τους machine learning αλγόριθμους, κατάφερε να ξεπεράσει όλα αυτά τα εμπόδια και να στεφθεί νικητής απέναντι στον καλύτερο παίκτη του παιχνιδιού.

Τώρα, η DeepMind στρέφει την προσοχή της σε ένα παιχνίδι το οποίο θα αποτελέσει μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, το Starcraft II. Το real-time strategy game της Blizzard Entertainment, είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια σε όλο τον κόσμο, με πολλούς επαγγελματίες gamers να ασχολούνται με αυτό. H DeepMind συνεργάζεται με την Blizzard για να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που θα λειτουργεί στο περιβάλλον του παιχνιδιού. Η ανακοίνωση αυτή, έγινε στο περιθώριο της έκθεσης BlizzCon.

Ο Oriol Vinyals, ερευνητής της DeepMind και παλιός top-ranked παίκτης του Starcraft, αναφέρει ότι, «To Starcraft είναι ένα ενδιαφέρον περιβάλλον δοκιμών για την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς παρέχει μια χρήσιμη γέφυρα προς το χάος του πραγματικού κόσμου. Οι ικανότητες που χρειάζεται ένα πρόγραμμα για να τα πάει καλά στο Starcraft, θα ήταν χρήσιμες και στον πραγματικό κόσμο».

Η DeepMind θα δημοσιεύσει ένα περιβάλλον στις αρχές του επόμενου χρόνου, το οποίο θα είναι ανοιχτό για έρευνα και σε άλλους επιστήμονες τεχνητής νοημοσύνης. Ένα νέο interface, θα απλοποιήσει τα γραφικά του Starcraft II, ώστε να τα αντιλαμβάνονται καλύτερα τα machine learning συστήματα. Η Blizzard, από την πλευρά της, θα δώσει replays παιχνιδιών ώστε να εκπαιδευτεί το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Η Blizzard και η DeepMind αναφέρουν ότι, είμαστε αρκετά μακριά από την μέρα που ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα κερδίσει τον καλύτερο παίκτη Starcraft II. Παρόλα αυτά, όσο καιρό να πάρει το σημαντικό είναι ότι οι δύο εταιρείες έχουν θέσει τα θεμέλια για να γίνει αυτό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου