Ποια διατροφή βελτιώνει την ακμή

Η ακμή είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά δερματικά προβλήματα που συχνά δείχνει να αντιστέκεται και στις πιο δυνατές κρέμες και θεραπείες. Νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ίσως σε μερικές περιπτώσεις παίζει ρόλο και το τι τρώει ο ασθενής.





Όπως εξηγεί στην εφημερίδα «New York Times» ο δρ Ντάνιελ Τζ. Αριζ, δερματολόγος στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Κάνσας, οι πιο ισχυρές συσχετίσεις της ακμής με τη διατροφή αφορούν τρεις ομάδες τροφίμων:

  • Τα πλούσια σε σάκχαρα και άμυλο τρόφιμα που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (δηλαδή όσα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη).
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (λιγότερο φιλικά για το δέρμα φαίνεται πως είναι τα λίγων λιπαρών).
  • Τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα (όσο περισσότερα και με μεγαλύτερη ποικιλία τόσο το καλύτερο για το δέρμα).

Όπως έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες, τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως η ζάχαρη, το λευκό ψωμί και το ρύζι, τα λευκά ζυμαρικά, οι πατάτες και άλλοι απλοί υδατάνθρακες τείνουν να επιδεινώνουν την ακμή, ενώ ο περιορισμός τους μπορεί να μειώσει τις βλάβες της στους εφήβους και τους νεαρούς ενηλίκους.

Ο δρ Αριζ τονίζει ότι κοινό γνώρισμα αυτών των τροφίμων είναι ότι περιέχουν λίγες φυτικές ίνες και έτσι όχι μόνο αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα, αλλά ενεργοποιούν μια αλληλουχία φυσικών μηχανισμών που επηρεάζει την έκκριση διαφόρων ορμονών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ινσουλίνη, η αυξητική ορμόνη και οι ορμόνες του φύλου. Έχει βρεθεί ότι τα επίπεδα ορισμένων ορμονών σχετίζονται με επιδείνωση της ακμής.

Πολλές μελέτες εξάλλου έχουν δείξει ότι η ακμή συσχετίζεται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως όταν είναι λίγων λιπαρών, γεγονός που επίσης μπορεί να σχετίζεται με τις ορμόνες, κατά τον δρα Αριζ. «Το γάλα περιέχει πολλούς παράγοντες αύξησης οι οποίοι ενδέχεται να ευνοούν την ακμή» λέει. 

«Η συγκέντρωση αυτών των παραγόντων ίσως αυξάνεται όταν αφαιρείται το λίπος από το γάλα, γι’ αυτό και αποθαρρύνω τους ασθενείς μου από την κατανάλωση λάιτ γαλακτοκομικών. Οταν θέλουν γάλα τούς συνιστώ να πίνουν το πλήρες».

Ο δρ Αριζ, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Δερματολογικού Τομέος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας, συνιστά επίσης στους ασθενείς να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες. 

Οι πολυφαινόλες είναι μια ομάδα θρεπτικών συστατικών που ανευρίσκονται σε αφθονία σε ορισμένα φυτικά τρόφιμα, κυρίως σε όσα έχουν βαθύ χρώμα, όπως τα μούρα, στο πράσινο τσάι, στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα κόκκινα σταφύλια, στο κρασί, στη μαύρη σοκολάτα και στα μπαχαρικά.

«Συνοπτικά, αν έχετε ακμή φροντίστε να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικής προέλευσης και σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα» τονίζει ο δρ Αριζ. «Χωρίς επεξεργασία δεν αυξάνεται ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων, ούτε γίνονται πιο συμπυκνωμένα απ’ ό,τι τα προόριζε η φύση».

Επιπλέον, η όποια διατροφική παρέμβαση δεν πρέπει να αποτελεί τον κορμό της αγωγής που ακολουθεί ένας ασθενής, αλλά απλώς ένα μέρος της, τονίζει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου