Ασύρματα συστήματα εικονικής πραγματικότητας από το ΜΙΤ

Ένας από τους μεγάλους περιορισμούς των σημερινών συσκευών εικονικής πραγματικότητας (VR) είναι ότι πρέπει να είναι συνδεδεμένες με καλώδιο σε υπολογιστές για να γίνεται όπως πρέπει η επεξεργασία που θα επιτρέπει την προβολή γραφικών υψηλής ανάλυσης.



Ωστόσο, το καλώδιο μειώνει την ευκινησία και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες να μπλεχτούν με αυτό, με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Ερευνητές του CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) πρόσφατα αποκάλυψαν ένα πρωτότυπο σύστημα ονόματι MoVR το οποίο επιτρέπει στους gamers να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε VR headset ασύρματα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το σύστημα στο HTCVive, αλλά υποστηρίζουν ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιαδήποτε συσκευή.

Όπως φάνηκε σε δοκιμές, το MoVR μπορεί να επιτρέψει ασύρματη επικοινωνία σε επίπεδο πολλαπλών Gbps, χρησιμοποιώντας ειδικά ραδιοσήματα υψηλής συχνότητας, τα αποκαλούμενα mmWaves (millimeter waves, κύματα χιλιοστών), που σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές, κάποια ημέρα θα βοηθήσουν στην άφιξη ταχύτατων 5G smartphones.

Τα mmWaves υπόσχονται πολλά σε μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών, από Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων μέχρι ιατρικές διαγνώσεις.

Τα κύματα αυτά έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ωστόσο: Δεν λειτουργούν καλά όταν υπάρχουν εμπόδια ή αντανακλάσεις, οπότε εάν σκοπός είναι η συνεχής σύνδεση για, πχ, ένα VR παιχνίδι, χρειάζεται πάντα οπτική επαφή ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη- ακόμα και ένα χέρι το οποίο θα παρεμβληθεί στιγμιαία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Αυτό που έκαναν οι ερευνητές του ΜΙΤ ήταν να αναπτύξουν το MoVR ως έναν προγραμματιζόμενο καθρέφτη, που εντοπίζει την κατεύθυνση του εισερχόμενο mmWave κύματος και ρυθμίζεται από μόνο του για να το ανακλά προς την κατεύθυνση του δέκτη στη συσκευή VR.

Το MoVR μπορεί να «μαθαίνει» τη σωστή κατεύθυνση του σήματος με ακρίβεια δύο μοιρών, έτσι ώστε να καθορίζονται σωστά οι γωνίες του.

Το MoVR αποτελείται από δύο κατευθυντικές κεραίες, που η καθεμία είναι μεγέθους μικρότερου του μισού μιας πιστωτικής κάρτας. 

Οι κεραίες χρησιμοποιούν «phased arrays» για να εστιάζουν τα σήματα σε στενές ακτίνες, που μπορούν να κατευθύνονται ηλεκτρονικά μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως οι μελλοντικές εκδόσεις του MoVR θα μπορούσαν να έχουν μέγεθος smartphone, επιτρέποντας την ταυτόχρονη χρήση πολλών συσκευών σε ένα δωμάτιο, και επιτρέποντας σε πολλά άτομα να παίξουν ταυτόχρονα ένα παιχνίδι, χωρίς το ένα να μπλοκάρει το σήμα του άλλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου