Γιγάντιοι αρουραίοι εναντίον οικολογικών εγκλημάτων

Οι αφρικανικοί γιγάντιοι μαρσιποφόροι αρουραίοι χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό ναρκών εδώ και πολλά χρόνια και τώρα θα χρησιμοποιούνται επίσης για την πρόληψη εγκλημάτων άγριας ζωής.




Η Υπηρεσία Άγριας Φύσης και Ιχθύων των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 100.000 δολάρια ένα έργο περιβαλλοντικών οργανώσεων για την εξακρίβωση του αν οι συγκεκριμένοι αρουραίοι μπορούν να οσφραίνονται παράνομα φορτία.

Συγκεκριμένα, οι δοκιμές θα καθορίσουν εάν οι αρουραίοι μπορούν να ανιχνεύσουν ξυλεία και το δέρμα του βορειοαμερικανικού θηλαστικού παγκολίνος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτεί 12 δημιουργικές μεθόδους καταπολέμησης του λαθρεμπορίου εμπορίας άγριας ζωής και της λαθροθηρίας σε 11 διαφορετικές χώρες, και μία εξ αυτών είναι το πρόγραμμα αρουραίων.

Η έντονη αίσθηση της όσφρησης των αρουραίων έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη για την ανίχνευση ναρκών και φυματίωσης και η νέα δοκιμή θα καθορίσει αν οι αρουραίοι μπορούν να διακρίνουν μεταξύ ουσιών ελέγχου και επιθυμητών ουσιών - στόχων σε περιβάλλον εργαστηρίου.

Σύμφωνα τους επικεφαλής του έργου, Κίρστι Μπρέμπνερ και Άνταμ Πάιρς, οι γιγάντιοι αρουραίοι είναι «σχετικά φθηνοί ως προς την απόκτηση, τροφή, εκπαίδευση και διατήρησή τους και το μικρό τους μέγεθος τα καθιστά φτηνά και εύκολα στη μεταφορά». 

Ένας συνηθισμένος αρουραίος ζει ένα με δύο χρόνια, αλλά οι γιγάντιοι αρουραίοι μπορούν να ζήσουν έως και οκτώ χρόνια.

Πολλά παράνομα προϊόντα μετακινούνται σε εμπορευματοκιβώτια και συνήθως χρησιμοποιούνται σκυλιά για την ανίχνευσή τους. 

Αλλά οι αρουραίοι διαθέτουν καλύτερη ευελιξία και ικανότητα πρόσβασης στους αεραγωγούς των εμπορευματοκιβωτίων, επομένως είναι σε θέση να ανιχνεύουν τα παράνομα προϊόντα πιο αποτελεσματικά από ό,τι οι σκύλοι.

Εάν το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο, οι ιθύνοντες αναφέρουν ότι οι γιγάντιοι αρουραίοι μπορούν να εκπαιδευθούν για να εντοπίζουν και άλλα παράνομα προϊόντα, όπως τα κέρατα ρινόκερου και το ελεφαντόδοντο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου