14/11 η μεγαλύτερη υπερπανσέληνος του αιώνα (video)

Την μεγαλύτερη πανσέληνο των τελευταίων 70 ετών θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου. Κι αυτό θα συμβεί διότι τη νύχτα εκείνη η Σελήνη θα βρεθεί στο κοντινότερο σημείο στη Γη, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων.






Τελευταία φορά που η ανθρωπότητα είδε αυτό το φαινόμενο ήταν το 1948, ενώ η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα είναι και πάλι τόσο κοντά στην γη, θα είναι τον Νοέμβριο του 2034.



«Η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου δεν είναι μόνο η πιο κοντινή και φωτεινή πανσέληνος του 2016, αλλά για την ώρα και η πιο κοντινή του 21ου αιώνα», σύμφωνα με τη NASA.




Η σούπερ-πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Ελλάδος στις 14 Νοεμβρίου. Έτσι, και τα δύο συνεχόμενα βράδια της 13ης και της 14ης Νοεμβρίου, η πανσέληνος θα είναι εντυπωσιακή.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Θεαματική θα είναι και η επόμενη πανσέληνος της 14ης Δεκεμβρίου, αν και όχι όπως αυτή στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.

Η επίσημη ονομασία του φαινομένου είναι "περίγειος συζυγία", ωστόσο ο δημοφιλής όρος είναι "υπερπανσέληνος" (super-moon), ενώ οι επιστήμονες σημειώνουν ότι μεγάλες πανσέληνους θα έχουμε κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου