Στον Κόλπο του Μεξικού ίσως η ζωή μοιάζει με άλλους πλανήτες (video)

Ένα από τα πιο παράξενα μέρα στον πλανήτη, μια πισίνα με νερό με τεράστια περιεκτικότητα σε αλάτι, κρατά ακόμα καλά κρυμμένα τα μυστικά του, στο βυθό της θάλασσας, κάτω από τον Κόλπο του Μεξικού. Οι ερευνητές το ανακάλυψαν για πρώτη φορά το 2014, χρησιμοποιώντας υποβρύχιο ρομπότ.



Σύμφωνα με τη Daily Mail, επιστρέφουν τώρα στο μέρος αυτό με στόχο να σχεδιάσουν τον πρώτο υψηλής ανάλυσης χάρτη της περιοχής και λένε πως μπορεί εκεί να κρύβεται και το κλειδί για τον εντοπισμό ζωής σε άλλους πλανήτες.

«Στο τελευταίο σκέλος της έρευνας σε αυτή την περιοχή, στον πυθμένα της θάλασσας, επικεντρωθήκαμε σε μια μεγαλύτερη αλμυρή πισίνα που έχει ονομαστεί ‘τζακούζι του θανάτου’ λόγω της θερμοκρασίας του, που είναι στους 19 βαθμούς, και της υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Μπορεί να είναι μοιραία για την πανίδα που ενδεχομένως βρεθεί εκεί καθώς έχουμε παρατηρήσει μεγάλα νεκρά ισόποδα και κάβουρες που έχουν διατηρηθεί κατά μήκος της άκρης της πισίνας αυτής», γράφουν οι ερευνητές στο Oceanography.

«Αυτή η πισίνα έχει τη μορφή κρατήρα και υψώθηκε τρία εκατοστά πάνω από τον περιβάλλοντα πυθμένα με το πολύ αλμυρό νερό να ξεχειλίζει από τη μια πλευρά του διαμορφώνοντας έναν θεαματικό ‘καταρράκτη’», προσθέτουν.

«Ήταν από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα στον βυθό της θάλασσας», δηλώνει ο καθηγητής Erik Cordes που ανακάλυψε το μέρος μαζί με άλλους συναδέλφους του και προχώρησαν στη δημοσίευση στην επιθεώρηση Oceanography.

«Φτάνεις στον πυθμένα του ωκεανού και βλέπεις μια λίμνη ή ένα ποτάμι να ρέει, μοιάζει σαν να είσαι σε άλλο κόσμο», περιέγραψε στο Discovery News.

Ο Cordes έφτασε στο σημείο αυτό του βυθού χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο ρομπότ με το όνομα Hercules.

Η ομάδα πήρε δείγματα από τα είδη ζωής που προσαρμόστηκαν για να αντέχουν την τόσο υψηλή αλμύρα και τα τόσο χαμηλά επίπεδα οξυγόνου που εντοπίζονται στην «πισίνα».

Ο Cordes εκτιμά πως αυτά τα πλάσματα είναι πιθανό να μοιάζουν με είδη ζωής σε άλλους πλανήτες, στο ηλιακό μας σύστημα ή και αλλού.

«Πολλοί εξετάζουν αυτά τα ακραία περιβάλλοντα στη Γη ως πιθανά μοντέλα όσων είναι πιθανό να ανακαλύψουμε όταν φτάσουμε σε άλλους πλανήτες», τόνισε.

Η πρώτη μελέτη έδειξε πως η «πισίνα» αυτή είναι γεμάτη μεθάνιο.

Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι τώρα να δημιουργήσει τρισδιάστατους χάρτες υψηλής ανάλυσης που θα παρέχουν πιο λεπτομερή εικόνα για τις φυσικές και βιο-γεω-χημικές διαδικασίες που συμβαίνουν σε αυτά τα ακραία περιβάλλοντα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου