Γιατί οι Αμερικανικές εκλογές γίνονται πάντα Τρίτη

Ο λόγος που οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονται Τρίτη, μια κανονική εργάσιμη ημέρα δηλαδή, και όχι Κυριακή όπως συμβαίνει σε όλα τα υπόλοιπα κράτη έχει τις ρίζες του στην άλλοτε άρχουσα αγροτική οικονομία των ΗΠΑ.





Οι Αμερικανικές Εκλογές, διεξάγονται πάντα την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου, και είναι η λεγόμενη "Election Day". Η παράδοση αυτή κρατάει από το 1845, όταν η Γερουσία αποφάσισε πως οι εκλογές θα έπρεπε να γίνονται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα, και σε μια Αμερική που τότε στηριζόταν στην αγροτική οικονομία και η πλειοψηφία του πληθυσμού ασχολούνταν με τον πρωτογενή τομέα, ο Νοέμβριος ήταν ένας ιδανικός μήνας για τους αγρότες καθώς ο φθινοπωρινός θερισμός είχε τελειώσει και δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η μεγάλη κακοκαιρία.

Και αφού βρήκαν το μήνα, επόμενο βήμα ήταν να βρουν και την ημέρα. Η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή αποκλείστηκαν ως ημέρες θρησκευτικής λατρείας. Και επειδή οι αγρότες θα έπρεπε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις σε ένα κακό οδικό δίκτυο με άλογα και άμαξες, επιλέχθηκε η Τρίτη καθώς  η Δευτέρα θα ήταν η μέρα του εκλογικού ταξιδιού.

Έτσι λοιπόν για τις ανάγκες τις τότε αμερικανικής κοινωνίας θεσπίστηκε η ημέρα των εκλογών, η οποία ημερολογιακά πέφτει πάντα μεταξύ 2 και 8 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, σήμερα στο 2016, που ούτε η πλειοψηφία του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι αγρότες, ούτε υπάρχει κακό οδικό δίκτυο αλλά σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, και αεροπλάνα που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν να αλλάξει αυτή η μακρά παράδοση. Μάλιστα, ένα από τα επιχειρήματα είναι πως αν η ημέρα των εκλογών μεταφερθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο οι Αμερικανοί που θα προσέλθουν στις κάλπες θα είναι περισσότεροι, προς όφελος της ίδιας της δημοκρατίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου