Οι συσκευασμένες σαλάτες πρέπει να καταναλώνονται αυθημερόν

Αν αγοράζετε έτοιμες, συσκευασμένες σαλάτες, καλό είναι να τις τρώτε αυθημερόν, συνιστούν επιστήμονες από τη Βρετανία. Σε αναλύσεις που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι το υγρό περιβάλλον στο ψυγείο σε συνδυασμό με τα συστατικά των λαχανικών που διαρρέουν από τα κομμένα φύλλα δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.


Στα βακτήρια αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνεται ακόμα και η σαλμονέλα, η οποία είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ που πραγματοποίησαν την όλη μελέτη είπαν ότι εξεπλάγησαν από τον τρόπο με τον οποίο αναπαράγονταν τα βακτήρια ακόμα και μέσα στο ψυγείο.

Μολονότι τα λαχανικά αποτελούν μία από τις βασικότερες ομάδες τροφίμων για την διαφύλαξη της υγείας, συχνά εμπλέκονται σε επιδημίες τροφικής δηλητηρίασης διότι μπορεί να φέρουν βακτήρια.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν να τα πλένουμε πάρα πολύ καλά, με άφθονο τρεχούμενο νερό, πριν τα καταναλώσουμε.

Η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η τοποθέτησή τους σε σακουλάκια μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, όταν είναι κομμένα σε μικρότερα τεμάχια.

Και αυτό διότι τα σάκχαρα, οι πρωτεΐνες και τα ιχνοστοιχεία των λαχανικών μπορεί να διαφύγουν από τα φύλλα και να αναμιχθούν με την υγρασία που συσσωρεύεται μέσα στην σακούλα.

«Έτσι δημιουργείται ένα θρεπτικό κοκτέιλ, στο οποίο μπορούν να αναπαραχθούν τα βακτήρια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Πρίμροουζ Φρήστοουν.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied and Environmental Microbiology, έδειξε ότι μια αρχική μόλυνση των λαχανικών με 100 βακτήρια σαλμονέλας μπορεί μέσα σε 5 ημέρες στο ψυγείο να μετατραπεί σε αποικία 100.000 βακτηρίων!

Η ποσότητα αυτή «αρκεί για να πάθουν τροφική δηλητηρίαση περισσότερα από ένα άτομα, ενώ η αρχική ήταν αβλαβής», τόνισε η δρ Φρήστοουν. 

Και πρόσθεσε πως της προκάλεσε «δυσάρεστη έκπληξη» το πόσο καλά επιβιώνουν τα βακτήρια μέσα στο ψυχρό περιβάλλον του ψυγείου.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι τα βακτήρια της σαλμονέλας αναπτύσσονται ιδιαιτέρως καλά στο συσκευασμένο και κομμένο σπανάκι, ενώ το κολοβακτηρίδιο (e.coli) προτιμά τα φύλλα της ρόκας.

Πρακτικά όλ’ αυτά σημαίνουν πως «ασφαλώς και θα συνεχίσουμε να τρώμε τις συσκευασμένες σαλάτες, αλλά καλύτερα να τις τρώμε το ταχύτερο δυνατόν από τη στιγμή της αγοράς - ει δυνατόν, και αυθημερόν - και όχι να τις φυλάμε για να τις καταναλώσουμε κάποτε», τόνισε η δρ Φρήστοουν.

Φροντίστε ακόμα να αγοράζετε σαλάτες με όσο το δυνατόν πιο μακρινή ημερομηνία λήξεως και με πιο χοντροκομμένα φύλλα, καθώς και να μην καταναλώνετε τις σαλάτες όταν έχει φουσκώσει από αέρα το σακουλάκι τους, κατέληξε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου