Μπρόκολο κατά του καρκίνου του ήπατος

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι εξέτασαν σε βάθος τα οφέλη του λαχανικού και εντόπισαν σημαντική συσχέτιση με τα ηπατικά κύτταρα καρκίνου.






Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα ανακάλυψαν προσφάτως ότι το μπρόκολο συμβάλλει στην προστασία από την επανεμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς καταστρέφει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα σουλφοραφάνης που υπάρχουν στο μπρόκολο έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, υποδεικνύει ότι το μπρόκολο παρέχει προστασία ενάντια στον καρκίνο του ήπατος. 

«Η θεωρία που έχει επικρατήσει σχετικά με το μπρόκολο και την υγεία είναι ότι προστατεύει από αρκετές μορφές καρκίνου. Κανείς όμως δεν είχε εξετάσει συγκεκριμένα τη σχέση του με τον καρκίνο του ήπατος», δηλώνει η Ελίζαμπεθ Τζέφρι, ομότιμη καθηγήτρια Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι.

Όπως σημειώνει η καθηγήτρια, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του ήπατος. Δεδομένου ότι οι δείκτες παχυσαρκίας ανά τον κόσμο, κυρίως στις ΗΠΑ, σημειώνουν ανοδικές τάσεις, οι ερευνητές θεώρησαν ενδιαφέρον να εξετάσουν το ρόλο του μπρόκολου συγκεκριμένα στην εκδήλωση του καρκίνου του ήπατος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξήγαγαν οι ερευνητές σε ποντίκια, μια διατροφή «δυτικού τύπου», δηλαδή πλούσια σε κορεσμένα λίπη και πρόσθετη ζάχαρη (συστατικά που αποθηκεύονται στο συκώτι και μετατρέπονται σε λίπος), είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε μη αλκοολική νόσο του ήπατος και εν συνεχεία σε καρκινογένεση στο συκώτι, συγκεκριμένα ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, τη συνηθέστερη και πλέον θανατηφόρα μορφή καρκίνου του ήπατος.

Τα πειράματα περιελάμβαναν δύο ομάδες ποντικιών που τους χορηγήθηκαν διαφορετικά διατροφικά προγράμματα, είτε με μπρόκολο είτε χωρίς. Τα ποντίκια που έτρωγαν μπρόκολο είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επικίνδυνες αλλοιώσεις στο συκώτι τους.

Να σημειωθεί ότι το μπρόκολο διατηρεί την ισχυρή αντικαρκινική του δράση όταν καταναλώνεται ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο στον ατμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου