Πιθανή η ύπαρξη θαλάμων στον τάφο του Τουταγχαμών

Για σοβαρή πιθανότητα να υπάρχουν δύο κρυμμένοι θάλαμοι πίσω από τους τοίχους του τάφου του φαραώ Τουταγχαμών στο Λούξορ της Αιγύπτου, έκανε λόγο το υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας ανακοινώνοντας προκαταρκτικά αποτελέσματα ανάλυσης που έγινε με σύγχρονα ραντάρ.


Αυτή η πιθανότητα, αν όχι βεβαιότητα, ενισχύει την άποψη του Βρετανού αρχαιολόγου και αιγυπτιολόγου, Νίκολας Ριβς, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ίσως πρόκειται για τον ηλικίας 3.300 και πλέον ετών τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων, Μαμντούχ αλ-Νταμάτι κλίνει σύμφωνα με το ΑΠΕ προς την εκδοχή ο τάφος να ανήκει σε άλλη σύζυγο του φαραώ Ακενατών, πατέρα του Τουταγχαμών.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης με ραντάρ που διεξήχθη από τον ιάπωνα ειδικό Χιροκάτσου Βατανάμπε αποκαλύπτουν ότι «είναι 90% πιθανόν να υπάρχουν δύο θάλαμοι κρυμμένοι πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο.

«Υπάρχουν κενοί χώροι πίσω από δύο τοίχους αλλά όχι εντελώς κενοί, περιέχουν οργανικά και μεταλλικά υλικά».Ο υπουργός διευκρίνισε ότι πιο προωθημένες έρευνες θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου μέσα στον τάφο που βρίσκεται στην κοιλάδα των Βασιλέων, στην όχθη του Νείλου, απέναντι από το Λούξορ.

Σε αντίθεση με τις νεκροπόλεις άλλων φαραώ οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους λεηλατήθηκαν, αυτή του Τουταγχαμών, που ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 1922 από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, βρέθηκε ασύλητη, με περισσότερα από 5.000 άθικτα αντικείμενα ηλικίας 3.300 ετών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι φτιαγμένα από ατόφιο χρυσάφι.

Η Νεφερτίτη, που το όνομά της στα αιγυπτιακά σημαίνει «η έλευση της όμορφης γυναίκας», μεσουράνησε τον 14ο αιώνα προ Χριστού. 

Στα 15 της παντρεύτηκε τον βασιλιά Ακενατόν και έκανε μαζί του έξι κόρες και έναν γιο. Αρκετές θεωρίες θέλουν την Νεφερτίτη να είναι η μητέρα του Τουταγχαμών ενώ άλλες όχι. Μαζί με τον σύζυγό της εγκαθίδρυσαν την αίρεση του Ατέν, θεού του Ήλιου,  και προώθησαν μια νέα τεχνοτροπία ταφικής απεικόνισης. Αυτή άσκησε μεγάλη επιρροή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του συζύγου της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου