Ατρησία οισοφάγου: συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η ατρησία οισοφάγου είναι μια συγγενής ανωμαλία, κατά την οποία ο οισοφάγος διακόπτεται σε κάποιο σημείο της διαδρομής του, ώστε τελικά να μην υπάρχει επικοινωνία μεταξύ στοματοφάρυγγα και στομάχου.





Υπάρχει ένα κεντρικό τμήμα, που επικοινωνεί με το στοματοφάρυγγα και ένα περιφερικό, που επικοινωνεί με το στομάχι.

Τα αίτια της ατρησίας οισοφάγου δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, ωστόσο φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζει η χρήση φαρμάκων, όπως η θαλιδομίδη από την μητέρα, αλλά και άλλα σκευάσματα ορμονικής προέλευσης.

Η πάθηση εμφανίζεται σποραδικά, με συχνότητα μία στις 3.000 γεννήσεις και αφορά περισσότερο τα αγόρια.Στο 90% των περιπτώσεων συνυπάρχει τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο, μη φυσιολογική δηλαδή επικοινωνία μεταξύ τραχείας και οισοφάγου που επιτρέπει την διέλευση του αμνιακού υγρού στο στόμαχο.


Συμπτώματα

  • Επεισόδια πνιγμού και αδυναμίας κατάποσης
  • Εμετός
  • Έλλειψη όρεξης
  • Εκκρίσεις από το στόμα
  • Βήχας
  • Μελάνιασμα στην προσπάθεια του βρέφους να τραφεί


Διάγνωση

Για να διαγνωσθεί η ατρησία του οισοφάγου συνιστάται να γίνεται προγεννητικός έλεγχος. Η διάγνωση της νόσου μετά τη γέννηση γίνεται αν δεν προωθηθεί ο ρινογαστρικός καθετήρας σίτισης.


Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της ατρησίας του οισοφάγου απαιτείται ανάταξη της βλάβης. Στη συνέχεια, χρειάζεται να αποκατασταθεί ο πεπτικός σωλήνας με χειρουργική επέμβαση. Αν υπάρχει μεγάλο χάσμα, χρησιμοποιούνται στομίες στα άκρα του σωλήνα. Το βρέφος τρέφεται προσωρινά μέσω ενός σωλήνα από το κοιλιακό τοίχωμα στο στομάχι. Αν το χάσμα είναι μικρό αντιμετωπίζεται εύκολα χειρουργικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου