Οι τροφές με τα πιο υγιεινά ωφέλιμα λιπαρά

Ορισμένα λιπαρά προστατεύουν την υγεία της καρδιάς και μας βοηθούν να απορροφούμε καλύτερα διάφορες βιταμίνες, ενώ είναι πολύ χορταστικά.




Υπάρχουν τρία είδη λιπαρών. Αυτά είναι τα εξής:
  • Ακόρεστα: Είναι ωφέλιμα για την καρδιά και βρίσκονται σε φυτικές τροφές όπως οι καρποί, οι σπόροι και τα έλαια, αλλά και στα θαλασσινά.
  • Κορεσμένα: Βρίσκονται σε ζωικές τροφές, όπως το κρέας και το βούτυρο. Κατά γενική ομολογία, θεωρούνται κακά για την υγεία.
  • Τρανς: Βρίσκονται σε τηγανισμένα φαγητά, σε γλυκά και σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Και παρακάτω θα δούμε ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν καλά λιπαρά, για να φροντίσουμε να τις εντάξουμε για τα καλά στην καθημερινότητά μας.


Ελαιόλαδο

Το πιο γνωστό και διαδεδομένο καλό λιπαρό, μπορεί αποδεδειγμένα να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρκίνο και διαβήτη. Υπάρχουν μελέτες που προσπαθούν να αποδείξουν πως έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες. Για να πάρετε ακόμα μεγαλύτερα οφέλη, προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.


Ψάρια

Τα περισσότερα ψάρια περιέχουν τα πολύτιμα λιπαρά ωμέγα-3, που είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, τα λιπαρά στα ψάρια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καταπολεμούν τις χρόνιες παθήσεις. Προτιμήστε ψάρια όπως ο σολομός, οι αντσούγιες, οι σαρδέλες και η πέστροφα.


Αβοκάντο

Αυτός ο δημοφιλής καρπός έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συγκεκριμένα μπορεί να μας προφυλάξει από τις καρδιαγγειακές νόσους. Μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης. Επιπλέον, αυτά τα λιπαρά βοηθούν το σώμα μας να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και Κ. Προσέξτε, βέβαια, τις θερμίδες: ένα αβοκάντο περιέχει περίπου 320.


Αυγά

Επιτέλους, η θεωρία που ήθελε τα αυγά να είναι βλαβερά, λόγω της χοληστερόλης τους, ξεπεράστηκε, και μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το superfood. Τα αυγά στο πρωινό μας είναι από τις καλύτερες τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε, καθώς είναι πολύ χορταστικά και μας βοηθούν να μην τρώμε άσκοπα κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Ξηροί καρποί

Τα νόστιμα αυτά σνακ – ωμά και ανάλατα, φυσικά – περιέχουν πολλές βιταμίνες, αμινοξέα και ακόρεστα λιπαρά. Η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη, καρδιοπάθειας αλλά και εμφράγματος. Τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια και τα κάσιους μπορούν να είναι το τέλειο απογευματινό σνακ. Αρκεί να προσέξετε τις μερίδες σας, καθώς περιέχουν και πολλές θερμίδες.


Βούτυρο καρπών

Το πολύ γνωστό φυστικοβούτυρο είναι και πολύ καλό για την υγεία μας. Μία μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τακτικά φυστικοβούτυρο στις ηλικίες μεταξύ 9 και 15 ετών είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καλοήθη όγκο στο στήθος μέχρι τα 30. Επιπλέον, υπάρχουν βούτυρα από πολλούς άλλους καρπούς, όπως το αμύγδαλο. Φροντίστε να μην περιέχει ζάχαρη και άλλα πρόσθετα.


Μαύρη σοκολάτα

Για πολλά χρόνια, αποφεύγαμε τη μαύρη σοκολάτα, όπως (προσπαθούμε να) αποφεύγουμε και την γάλακτος. Πλέον όμως ξέρουμε ότι μία πολύ μικρή καθημερινή δόση μπορεί να προστατεύσει την καρδιά μας. Μία ακόμα ενδιαφέρουσα έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα – στις κατάλληλες ποσότητες – πέντε φορές την εβδομάδα είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, και ήταν μέχρι και τρία κιλά πιο αδύνατοι σε σχέση με όσους απέφευγαν εντελώς το γλυκό.


Ελιές

Μπορεί το ελαιόλαδο να είναι ιδιαίτερα υγιεινό, οι ελιές όμως δεν πάνε πίσω. Αυτοί οι μικροί καρποί περιέχουν επίσης αντιοξεδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρά μας, όπως και σίδηρο, φυτικές ίνες και χαλκό. Πειραματιστείτε με διαφορετικά είδη ελιάς και βρείτε ποια σας αρέσει πιο πολύ. Αποτελούν πολύ καλό σνακ, αλλά και προσθήκη στη σαλάτα.


Σόγια

Τα φασόλια σόγιας είναι από τα λίγα φασόλια που δεν είναι πλούσια μόνο σε φυτική πρωτεΐνη, αλλά και σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Και αυτό ισχύει για το γάλα σόγιας, αλλά και για το τόφου.


Τυρί

Για πολύ καιρό ακούγαμε πως πρέπει να αποφεύγουμε το τυρί, επειδή βουλώνει τις αρτηρίες. Παρ’ όλα αυτά, αν αποφύγουμε τα υψηλά επεξεργασμένα προϊόντα, το τυρί περιέχει (εκτός από τα λιπαρά του) και πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φώσφορο, πρωτεΐνη και ασβέστιο. Χρησιμοποιήστε το με σύνεση στη μαγειρική σας και δεν έχετε κάτι να χάσετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου