Εντοπίσθηκε "ο νευρώνας" του εθισμού

Τι συμβαίνει, άραγε, στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν λαμβάνουμε επισφαλείς αποφάσεις, όπως π.χ. όταν βάζουμε όλα τα χρήματά μας στο κόκκινο της ρουλέτας ή επενδύουμε σε εξαιρετικά ευμετάβλητες μετοχές; 






Νέα μελέτη που πραγματοποίησε ο δρ. Καρλ Ντέισεροθ, νευρολόγος και ψυχίατρος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, μας αποκαλύπτει κάποια στοιχεία για τη διαδικασία. Η μελέτη δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Nature και αναφέρει ότι ένας συγκεκριμένος τύπος νευρώνα σε μια περιοχή του εγκεφάλου είναι αυτός που ενισχύει τις πιθανότητες να προχωρήσουμε σε μια επικίνδυνη απόφαση ή να κάνουμε πίσω. 

Η μελέτη εκπονήθηκε σε ποντίκια, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι υποδεικνύει τι ακριβώς συμβαίνει και στον δικό μας εγκέφαλο. Αν αυτό ισχύει, τότε μελλοντικά θα αλλάξει ο τρόπος θεραπείας πολλών εθισμών, ενώ πιθανολογείται ότι θα οδηγήσει και σε νέες θεραπείες της νόσου Πάρκινσον, αφού μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται εναντίον της νόσου καθιστά τους ασθενείς ασυγκράτητους χαρτοπαίκτες.

Στα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Κέλι Ζαλοκούσκι, διαπιστώθηκε ότι ένα ποντίκι που απέφευγε τους κινδύνους αποφάσιζε με μοναδικό κριτήριο αν η προηγούμενη επιλογή εμπεριείχε απώλεια (στην περίπτωση αυτή, τροφής). Τα ποντίκια που είχαν δει την τροφή τους να μειώνεται εμφανίζονταν πιο συντηρητικά στην επόμενη επιλογή τους εξαιτίας σημάτων από κάποιους υποδοχείς στoν επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου. 

Οι υποδοχείς αυτοί ήταν πρωτεΐνες συνδεδεμένες με νευρώνες και αποτελούσαν τμήμα του συστήματος ντοπαμίνης, που διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο συναίσθημα, στην κίνηση και στη σκέψη. Αντιθέτως, στα ποντίκια που έκαναν επικίνδυνες επιλογές, οι υποδοχείς αυτοί έστελναν πολύ πιο ισχνό σήμα και έτσι τα ποντίκια επαναλάμβαναν τις επικίνδυνες αποφάσεις χωρίς να τους γίνονται τα μαθήματα παθήματα. Ωστόσο, εφαρμόζοντας οπτογενετική, μια τεχνική που χρησιμοποιεί το φως για να μεταβάλλει τους νευρώνες, κατάφεραν να διεγείρουν τα κύτταρα με τους συγκεκριμένους υποδοχείς έτσι ώστε ακόμα και τα ποντίκια που έκαναν επισφαλείς επιλογές να σταματήσουν την επικίνδυνη συμπεριφορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου