Το κρεμμύδι δυναμώνει τα οστά

Το χτίσιμο γερών οστών προϋποθέτει μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, ιδιαίτερα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, όταν ο σκελετός αναπτύσσεται. Εκτός από τα γαλακτοκομικά (ιδιαίτερα τα κίτρινα τυριά, που είναι πολύ πλουσιότερα σε ασβέστιο από τη φέτα), ασβέστιο περιέχουν και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο, ο σολομός και οι ξηροί καρποί.


Ελβετοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα ιδιαίτερα αγαπημένο λαχανικό, που δίνει πικάντικη γεύση στο φαγητό, μπορεί να ενδυναμώσει και τα οστά.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βέρνης διαπίστωσε ότι με την κατανάλωση ενός μικρού κλάσματος 28,5 γραμμαρίων κρεμμυδιού με το φαγητό, αρουραίοι μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες απώλειας οστού.

Για να διερευνήσουν την επίδραση του κρεμμυδιού στα οστά, οι επιστήμονες τάισαν αρουραίους με ένα γραμμάριο κρεμμυδιού και στη συνέχεια τους υπέβαλαν σε εργαστηριακές εξετάσεις για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονταν τα οστά τους.

Η κατανάλωση κρεμμυδιού συντέλεσε σε σημαντικά λιγότερη οστική αποδόμηση. Μάλιστα για να διαπιστώσουν τι ήταν αυτό το συστατικό στο κρεμμύδι που είχε ευεργετική επίδραση στα οστά, οι επιστήμονες ανάμειξαν διάφορα συστατικά ενός εκχυλίσματος του κρεμμυδιού με οστικά κύτταρα.

Το συστατικό, γ-γλουταμίλο πεπτίδιο, φάνηκε να έχει την ισχυρότερη επίδραση στην αναστολή της οστικής αποδόμησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 400 γραμμάρια κρεμμύδια ημερησίως για να υπάρχει αντιστοιχία με την ποσότητα του κρεμμυδιού που κατανάλωναν τα πειραματόζωα στη μελέτη.

Αν πάντως κάποιος θέλει να ενισχύσει τον σκελετό του και να τον προστατέψει από την οστεοπόρωση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει στη διατροφή του γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι πλούσια σε ασβέστιο και αποδεδειγμένα κάνουν καλό στα οστά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου