Παραγωγή ακτινοβολίας γ σε μια μαύρη τρύπα (video)

Το περασμένο Απρίλιο το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi εντόπισε υψηλής ενέργειας ακτινοβολία γ. Ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Τζόναθαν Μπιτώ του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής του Ορσέ χρησιμοποίησε τη συστοιχία τηλεσκοπίων παρατήρησης ακτίνων γ VERITAS που βρίσκεται στην Αριζόνα για να μάθει περισσότερα για την συγκεκριμένη ακτινοβολία. 


Οι ερευνητές κατάφεραν να φτάσουν στην πηγή της ακτινοβολίας η οποία βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία PKS 1441+25 που βρίσκεται σε απόσταση 7.6 δισ. ετών φωτός από εμάς.

Ο γαλαξίας αυτός ανήκει στην κατηγορία των μπλάζαρ. Πρόκειται για πολύ μακρινούς γαλαξίες με τεράστιες μελανές οπές, το φως των οποίων διαπερνά το εξωγαλαξιακό φως με τρόπο ανάλογο με εκείνον που το φως ενός προβολέα διαπερνά την ομίχλη.

Από τις μαύρες τρύπες των μπλάζαρ εκπέμπονται στο Διάστημα εξαιρετικής ενέργειας ακτίνες γ. Σύμφωνα με τους ειδικούς από τα μπλάζαρ εκπέμπονται φωτόνια με ενέργειες μεγαλύτερες από 10 GeV – ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από την ενέργεια των φωτονίων του ορατού φωτός.

Η μελανή οπή στο κέντρο του συγκεκριμένου μπλάζαρ υπολογίζεται ότι έχει μάζα 70 εκ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου. Η μαύρη τρύπα περιβάλλεται από ένα δίσκο καυτών αερίων και σκόνης. Οι κοσμικές διεργασίες που συμβαίνουν στο κέντρο του μπλάζαρ και κυρίως η αλληλεπίδραση της μαύρης τρύπας με ότι υπάρχει γύρω της παράγουν ανάμεσα στα άλλα ακτινοβολία γ.

Η ακτινοβολία γ είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που έχει τις μεγαλύτερες συχνότητες.  Λόγω της υψηλής τους συχνότητας, οι ακτίνες γ έχουν το μικρότερο μήκος κύματος και την μεγαλύτερη ενέργεια σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Πρόκειται για εξαιρετικά επιβλαβή ακτινοβολία και η έκθεση σε αυτή είναι άκρως επικίνδυνη. Μέχρι σήμερα μεγάλης ισχύος εκρήξεις ακτίνων γάμα έχουν παρατηρηθεί μόνο στα βάθη του Σύμπαντος.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι μια τέτοια έκρηξη δεν θα σημειωθεί ποτέ σε κάποια κοντινή σε εμάς περιοχή του Διαστήματος και πολύ περισσότερο ότι το «ωστικό κύμα» της δεν θα φτάσει μέχρι τη Γη γιατί τότε μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές. Οι επιστήμονες για κάποιες από τις μαζικές εξαφανίσεις ζωής στην ιστορία της Γης έχουν υποδείξει ως πιθανό υπαίτιο μια έκρηξη ακτινοβολίας γ που χτύπησε τον πλανήτη μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου